Nieuws

Een uitwedstrijd in Utrecht, dat is lastig genoeg. Dat kan de sc Heerenveen-supporter over de afgelopen jaren wel zeggen. Er werd sinds januari 2015 niet meer gewonnen in de Domstad. En hoewel er deze winterstop vijf nieuwe spelers werden aangetrokken door de Friezen, verschenen er maar twee nieuwelingen aan de aftrap, namelijk Jeffrey Bruma en Pelle van Amersfoort. Daarnaast kregen nieuwelingen Ché Nunnely en Osame Sahraoui ook voor het eerst de kans om zich te laten zien.

Voor de wedstrijd in Stadion Galgenwaard was er veel vuurwerk te zien. Het vuurwerk wat FC Utrecht vorige week in de wedstrijd liet zien tegen AZ Alkmaar ontbrak echter deze wedstrijd. De Friezen daarentegen hadden de afgelopen twee wedstrijden verloren tegen respectievelijk Fortuna Sittard en Vitesse. Tegen FC Utrecht was het dan ook de verwachting dat er wat aanvallender gespeeld zou gaan worden. Juist omdat er voor de aanvalslinie veel versterkingen waren gehaald. Helaas bleven deze aanwinsten tot laat in de tweede helft op de reservebank zitten. Het viel allemaal wat tegen, terwijl sc Heerenveen sterk begon met een grote kans voor Sydney van Hooijdonk. Helaas voor Sydney werd zijn inzet gemakkelijk gepakt door de doelman van FC Utrecht.

Er volgden steeds meer mogelijkheden voor de Friezen, alleen werd het telkens net niet gevaarlijk genoeg. Doelpunten bleven uit aan de kant van sc Heerenveen. Naast het feit dat de afronding in een aantal gevallen beter had gekund, moet Kees van Wonderen ook met enige trots naar zijn doelman hebben gekeken. Xavier Mous pakte een aantal ballen geweldig goed en zorgde er zelfs voor dat hij weer mooie foto’s had om op zijn social media kanalen te kunnen plaatsen. De ene na de andere zweefduik werd gemaakt. Helaas voor de doelman kon hij zijn doel niet schoon houden, FC Utrecht kreeg een strafschop. Die wel door Mous werd aangeraakt, maar desondanks toch tegen de touwen aan kwam. Door dit doelpunt van Douvikas stonden De Domstedelingen op voorsprong.

Ook al stond sc Heerenveen met een punt achter, ze bleven toch proberen om tot een doelpunt te komen. Toen eenmaal de aanwinsten Sahraoui en Nunnely zich binnen de lijnen begaven lieten zij direct dreiging zien. Niet alleen aan de bal, maar ook door bewegingen te maken zonder de bal. Beide spelers lieten zich op positieve wijze zien door verschrikkelijk hard te werken. De bekroning was er bijna, rechtsbuiten Nunnely dacht de gelijkmaker binnen te tikken na een voorzet van linksbuiten Sahraoui. Helaas ging deze treffer niet door vanwege vermeend buitenspel, een achteraf redelijk discutabele beslissing.

Na het eindsignaal, kon sc Heerenveen zich dan ook opmaken voor de terugreis zonder punten. Dinsdag volgt NAC Breda in de TOTO KNVB Beker. Op naar een mooie wedstrijd!

Xavier Mous 6,5: Een prima indruk, niet heel sterk met de bal aan de voet. Maar zodra hij iets moet doen met zijn handen of armen staat hij voor je klaar. Een aantal knappe zweefduiken, die ook nog mooie foto’s hebben opgeleverd.

Milan van Ewijk 5,5: In eerdere wedstrijden een zeer stabiele speler, tegen FC Utrecht had Milan slechte communicatie met teamgenoot Thom Haye. Gleed vaak uit op het gladde veld en was deze wedstrijd aanvallend minder aanwezig dan gebruikelijk.

Jeffrey Bruma 7,0: Het was te zien dat de nieuweling al een tijdje geen wedstrijd meer had gespeeld, aan het begin slordig aan de bal. Maar herpakte zich erg goed, stuurde de spelers direct goed aan. Balen van de blessure aan zijn vinger, maar een prima eerste wedstrijd voor sc Heerenveen.

Pawel Bochniewicz 6,5: De Poolse centrale verdediger kwam aan het begin twijfelachtig over, hij had natuurlijk nog nooit samen gespeeld met Jeffrey Bruma en dat was vast even wennen. Pawel herpakte zich echter goed. Bochniewicz pakte een gele kaart en voorkwam met een aantal goede slidings scoringskansen voor FC Utrecht.

Mats Köhlert 6,0: Verdedigend was het een beetje zoeken bij de man met het nieuwe kapsel, de vlugge Duitser was weer veel betrokken in het aanvalsspel en creëerde weer een aantal kansen. Voorzetten kunnen nog wat beter en de bal mag nog wel wat vaker naar voren gespeeld worden.

Thom Haye 5,5: Haye zat niet helemaal lekker in de wedstrijd, veel gemekker en gezeur op onder andere Van Ewijk. Daarnaast veel matige passes, maar werkte overigens wel keihard. Ging met een hoofdblessure van het veld, hopelijk valt de schade een beetje mee.

Anas Tahiri 6,0: Een krappe voldoende voor onze middenvelder, die de laatste wedstrijden wat minder creatief lijkt te zijn. De bal wordt door Tahiri erg vaak ‘safe’ naar de achterhoede gespeeld zodat hij minder balverlies heeft. De middenvelder mag wel weer wat aanvallender gaan denken.

Pelle van Amersfoort 6,5: Hoe kennen we Pelle? Als een loopwonder, zonder bal. Daar was Van Amersfoort tegen FC Utrecht ook weer mee bezig, ruimtes benutten op het veld. Zijn teamgenoten mogen de aanvallend ingestelde middenvelder nog wel wat vaker gaan zoeken als ze de bal hebben. Helaas ging dit ten koste van een spierblessure, die hopelijk meevalt.

Simon Olsson 6,0: De Zweedse speler komt niet zo vaak voor in het wedstrijdbeeld, zou dit te maken hebben met het feit dat hij zich op het middenveld beter kan vinden dan op zijn plaats als rechtervleugelaanvaller? Olsson kruipt vaak naar binnen, zodat Van Ewijk kan opkomen. Alleen liep dat deze wedstrijd tegen FC Utrecht niet zo lekker, de middenvelder kroop naar binnen en maakte het de verdedigers van de Domstedelingen erg gemakkelijk om te verdedigen.

Sydney van Hooijdonk 6,5: Schieten is het sterke punt van Van Hooijdonk, maar dan moet hij ook vaak in schietpositie komen. Dat gebeurde te weinig, De spits werkte desondanks keihard en kreeg enkele mogelijkheden. Hij moet even wennen nu zijn maatje Amin Sarr er niet meer bij is. Met meer stootkracht vanaf de zijkanten kan Van Hooijdonk nog veel gevaarlijker worden. Hij kreeg nu weinig aanvoer en moest nu loeren op counter mogelijkheden. De spits is ook niet de snelste speler, dus is het extra lastig om tot grote kansen te komen.

Antoine Colassin 6,5: De Belg werkte heel hard, stond verdedigend zijn mannetje. Maar kwam daardoor in het aanvallende gedeelte een beetje kracht te kort om echt iets  gevaarlijks te creëren. De aanvaller had een hele goede samenwerking met Köhlert en er waren aan de linkerkant van het veld daardoor veel positiewisselingen.

Syb van Ottele 6,5: Als wisselspeler in het veld komen is nooit makkelijk. Van Ottele was de vervanger van Jeffrey Bruma, die het veld moest verlaten met een blessure aan zijn vinger. De jonge verdediger benutte zijn speeltijd om te laten zien waar hij goed in is, de mandekker beschikt over een hele goede inspeelpass en hij is niet bang om in te dribbelen richting het middenveld. Met Van Ottele in het veld werd de wedstrijd iets aanvaller en hij stond verdedigend zijn mannetje. Misschien is het wel tijd om hem vaker te laten spelen.

Rami Al Hajj 6,5: De vervanger van Pelle van Amersfoort, pittig klusje. De lange middenvelder is een jongen van veel meters maken zonder bal, Al Haij wil de bal aan zijn voet hebben en daarna lekker dribbelen. Dat deed de creatieveling een aantal keren zeer goed. Door zijn dribbels kregen de buitenspelers meer ruimte en konden er daardoor meer ballen voorgegeven worden.

Ché Nunnely 7,0: Voor het eerst in 264 dagen stond Nunnely weer in het veld bij een officiële voetbalwedstrijd, zijn sterke punten kwamen direct naar voren. Snelheid, kracht en dribbelen. De buitenspeler is misschien nog niet helemaal fit genoeg voor een hele wedstrijd, maar hij brengt wel meer beleving in het team. En met zijn specialiteiten is het voor tegenstanders altijd iets om in de gaten te houden, waardoor andere spelers meer vrijheid krijgen. Nunnely leek te scoren bij zijn debuut, helaas ging het doelpunt niet door wegens vermeend buitenspel.

Osame Sahraoui 7,5: Creatieve buitenspelers en sc Heerenveen, dat is in de afgelopen jaren een mooie combinatie geweest. Deze Noorse balkunstenaar liet in een kleine twintig minuten een erg goede indruk achter. De bal bleef aan zijn voet plakken en hij slalomde gemakkelijk tussen drie verdedigers van FC Utrecht door. De Noor leek zelfs direct een assist af te leveren bij zijn debuut, helaas voor Sahraoui en sc Heerenveen ging het feestje niet door.