Nieuws

Het was een drukke januari maand voor onze technisch directeur Ferry de Haan. Wij zetten nog even alles voor jullie op een rij. Uiteindelijk vertrokken er vijf spelers deze transfermarkt en kwamen er vier spelers voor terug. Na de valse start in januari en het moeizame spel van voor de winterstop besloot De Haan om trainer Johnny Jansen uit zijn functie te ontheffen. Het belangrijkste voor de club was eerst om de selectie door te selecteren en te versterken. Dit kon grotendeels met de transfersom die de ploeg kreeg voor Joey Veerman. Morgenavond gaat de gerenoveerde selectie op bezoek bij laagvlieger Fortuna Sittard. Aan Tobiasen en Reekers de taak om dan weer een gemotiveerd elftal het veld in te sturen.

Zodra de transfermarkt open ging begin januari begon het spel gelijk bij de Friezen. Feyenoord deed een bod op Joey Veerman, maar dit werd resoluut afgewezen. Het 2e bod van Feyenoord kwam ook niet in de buurt bij de vraagprijs van de Friezen. Daarna meldde PSV zich ook Veerman, en die ploeg pakte wel gelijk door. Binnen een dag was de deal rond voor een bedrag van zes miljoen euro en een doorverkoop percentage in de toekomst. Na het vertrek van Veerman presenteerde de club ook gelijk een nieuwe middenvelder. Anas Tahiri kwam transfervrij naar Friesland, na dat hij zijn contract in Roemenië had laten ontbinden. De oud-speler van RKC Waalwijk kreeg ook gelijk een basisplaats in de eerste wedstrijden na de winterstop. Tahiri werd niet gezien als opvolger van Joey, daarvoor meldde sc Heerenveen zich bij NAC Breda voor Thom Haye.

Met de transfersom van Veerman ging De Haan ook op zoek naar een tweede spits voor de Friezen. De tweede spits die nog onder contract stond bij de Friezen werd na diverse uitleenbeurten definitief verkocht. Bodo Glimt werd de nieuwe club van miskoop Runar Espejord die door blessures niks in Friesland heeft laten zien. De club deed navraag bij Danilo van Ajax, maar die bleek te duur en stond in belangstelling van Engelse club. In de zomer deed sc Heerenveen een poging om Sidney van Hooijdonk transfervrij over te nemen van NAC, maar de spits verkoos een avontuur in Italië bij Bologna. Daar kwam de spits niet aan spelen toe, en nu in de winter uiteindelijk alsnog naar Friesland op huurbasis. Met de komst van Van Hooijdonk was daar eindelijk de gewenste tweede spits. Alleen dat duurde slechts een paar uur, aangezien ook Henk Veerman de ploeg ging verlaten voor FC Utrecht. Hierdoor kon sc Heerenveen opnieuw op zoek naar een nieuwe spits.

In de laatste drukke dagen slaagde Ferry de Haan er nog in om zowel een middenvelder als spits aan de selectie toe te voegen. Na lang gesteggel met NAC Breda werd uiteindelijk Thom Haye op de laatste transferdag gepresenteerd. Voor een bedrag van rond de zeven ton kwam hij alsnog naar het Friese Haagje. Daarnaast kwam de grootste transfer ook op de laatste dag rond. Aanvaller Amin Sarr kwam voor ruim twee miljoen over van Malmö uit Zweden. De laatste speler die de ploeg van Malmö haalde was Afonso Alves. Laten we hopen dat Sarr dezelfde weg als Alves gaat bewandelen, dan heeft de ploeg wederom goud in handen. In de laatste dagen vertrokken er ook nog twee overbodige spelers in Friesland. Benjamin Nygren zijn huurovereenkomst met KRC Genk werd ontbonden. De Belgen verkochten de Deen gelijk aan FC Nordsjælland waar de buitenspeler op meer minuten hoopt dan in Friesland. Daarnaast werd Rodney Kongolo nog verkocht aan Serie B club Cosenza. De middenvelder had door de komst van zowel Haye als Tahiri geen uitzicht meer op speeltijd in Friesland.

Zo was het voor De Haan een drukke januari maand, alleen is hij deze goed doorgekomen. Alleen de gewenste vleugelaanvaller is niet gekomen, dit komt mede door dat nieuwkomer Sarr ook op de vleugel uit de voeten kan. Komende zomer lopen ook de contracten van Woudenberg en Dresevic af. Beide spelers mochten de club deze winter verlaten, maar voor deze spelers werd geen enkel team concreet. Ferry kan zich nu gaan richten op het vinden van een nieuwe hoofdtrainer, waarbij oud speler Jon Dahl Tomasson de gewenste kandidaat lijkt. Daarnaast kan er altijd nog een buitenkansje aan de selectie toegevoegd worden, door een clubloze speler aan de selectie toe te voegen. Wordt vervolgd…