Nieuws

Aanstaande zondag is het eindelijk weer zover, na bijna 6 jaar staat de Friese derby weer op het programma in de eredivisie. Sc Heerenveen gaat zondag op bezoek bij SC Cambuur in Leeuwarden. Helaas is publiek niet welkom, dat had de derby anders net wat completer gemaakt. (Foto: Omrop Fryslân)

Historie
Sinds de promotie van Cambuur naar de Eredivisie gaat het bij de supporters alleen nog maar over de derby. Deze wedstrijd werd, in de Eredivisie, zes keer eerder gespeeld in Leeuwarden. De ploeg uit de stad wist tweemaal te winnen en de Superfriezen drie keer. De overige twee duels eindigden in een gelijkspel. In het seizoen 1993/94 stond de Friese derby voor het eerst op het programma op het hoogste niveau, deze wedstrijd werd met 1-2 gewonnen door Heerenveen. Ook de laatste ontmoeting in Leeuwarden (2015/16) pakte Heerenveen de overwinning 0-1. Het enige doelpunt werd destijds gemaakt door Arber Zeneli. De grootste overwinning is de 0-2 in het seizoen 1999/00.

Huidig seizoen
Als we naar de stand kijken dan staat de ploeg van Henk de Jong hoger op de ranglijst dan de formatie van Johnny Jansen. Beide ploegen staan wel keurig in het linker rijtje. Cambuur behaalde tot nu toe uit zestien wedstrijden 27 punten en staat op een keurige zevende plek. Sportclub Heerenveen behaalde tot nu toe 22 punten in evenveel wedstrijden en staan op de negende plaats. Van de laatste vijf wedstrijden wisten de Ljouwerters twaalf punten te behalen, dit werd gedaan met vier overwinningen en één nederlaag. Als we kijken naar de laatste vijf wedstrijden van de pompeblêdenformatie, behaalden zij negen punten door middel van drie gelijke spelen en twee overwinningen. Met de vorm van beide ploegen zit het dus wel goed.

Blessures & schorsingen
De bekendste afwezige bij Cambuur natuurlijk Henk de Jong. Door een Cyste in zijn hoofd zit de oefenmeester thuis. Met een prachtig spandoek heeft supportersvereniging FeanFan al duidelijk gemaakt dat gezondheid boven rivaliteit staat. Van de spelers mist de ploeg uit Leeuwarden zondag alleen Marco Tol en Robin Maulun vanwege blessures. Heerenveen moet het zondag doen zonder de lang geblesseerden Pawel Bochniewicz. Siem de Jong, was, na afwezigheid van vier weken, afgelopen donderdag weer terug en was als invaller direct trefzeker tegen de Treffers. De verwachting is dat De Jong zondag weer op de bank start.

Waar SC Cambuur donderdag werd uitgeschakeld door NEC Nijmegen in de beker {1-2, red.}, daar won sc Heerenveen met 2-0 van een stug De Treffers. Hierdoor mochten de Friezen zaterdag mee in de koker voor de loting en inmiddels is duidelijk geworden dat Go Ahead Eagles de volgende tegenstander zal zijn voor de pompenblêdenformatie. Jansen liet tijdens de persconferentie al vallen dat het al heel lang over de derby ging, terwijl de bekerwedstrijd nog gespeeld moest worden. “Het leeft wel bij de jongens”, aldus Jansen. “Er telt zondag maar één ding en dat is onze supporters trots maken.”

Laten we hopen dat het een derby word waar we nog lang over napraten. De wedstrijd begint zondag om 12:15 uur en is te zien op ESPN3. Scheidsrechter is Danny Makkelie. Leuk detail is dat zijn assistenten beide een Fries zijn. Hessel Steegstra uit Sneek en Jan de Vries uit Gytsjerk.