Nieuws

Zondagmiddag is sc Heerenveen er niet in geslaagd om de negatieve spiraal te doorbreken. Tegen NEC wist de ploeg voor de zes opeenvolgende keer het net niet te vinden. De Nijmegenaren slaagden hier wel in, waardoor de Friese ploeg langzaam afzakt naar de kelder van de ranglijst. Met wedstrijden in het vooruitzicht tegen PSV en FC Utrecht wordt het restant in februari loodzwaar. De gasten kwamen deze middag niet naar Friesland om te voetballen. De ploeg van Ole Tobiasen was de enige ploeg die probeerde te voetballen, maar kreeg in een counter het deksel op de neus.

Tobiasen kon deze middag weer beschikken over Nick Bakker en Sidney van Hooijdonk. Laatstgenoemde maakte zijn debuut als spits in deze wedstrijd. Ook Amin Sarr startte deze middag in de basis. Dit ging ten koste van de vleugelspelers Anthony Musaba en Filip Stevanovic. Achterin ontbrak Rami Kaib, waardoor Bakker terugkeerde in het elftal en Lucas Woudenberg verhuisde naar zijn vertrouwde linkerkant. Vanaf de aftrap gooide de ploeg er een flinke dosis strijd en inzet tegenaan en probeerde de ploeg in elk geval vooruit te voetballen. Dit resulteerde na zeven minuten in de eerste kans. Uit de tweede lijn nam Sarr het doel onder vuur, maar zag zijn pegel eindigen op de vuisten van Branderhorst. Ook Rami Al Hajj en Milan van Ewijk slaagden er niet in om te scoren. Als je zelf geen goal maakt dan treed de bekende voetbalwet weer in. NEC had nog niks laten zien en counterde via Tavsan naar een 0-1 voorsprong vanaf de eigen helft. Ibrahim Dresevic maakte geen overtreding op de middenlijn waardoor Bakker in een twee tegen één situatie kwam en de verkeerde keuze maakte. Hierdoor ging de ploeg zwaar tegen de verhouding in met een achterstand de rust in.

In de tweede helft slaagde de Friezen er niet meer in om het spel van de eerste helft te spelen. Dit kwam grotendeels door het vertragende voetbal van NEC. Om de haverklap lag er een speler zich aan te stellen op de grond waardoor het spel meer stil lag, dan er gespeeld werd. Toch kreeg de ploeg in de tweede helft nog een paar kansen. Op aangeven van Haye kopte eerst invaller Stevanovic in de handen van de doelman van de Nijmegenaren. De grootste kans was nog voor Sarr, maar in vrijstaande positie kopte de nieuweling over de goal. Aan de andere kant leek oud Heerenveen speler Lasse Schöne de wedstrijd te beslissen met een vrije trap. Deze werd door niemand aangeraakt en viel bij de tweede paal binnen. Na minuten lang kijken van de VAR werd hij uiteindelijk voor hinderlijk buitenspel afgekeurd. Later moest de VAR weer minutenlang kijken na een vermeende handsbal van Woudenberg. In de ruim tien minuten blessuretijd slaagde Heerenveen er niet in om het eerste doelpunt van 2022 te maken, waardoor er opnieuw een zure nederlaag geslikt moest worden.