Nieuws

Zaterdagavond mag sc Heerenveen op het Kasteel het opnemen tegen Sparta Rotterdam. Vooral voor de Friezen staat er veel op het spel. Beide ploegen strijden namelijk voor de play-off plekken voor Europees voetbal, de ploeg uit Rotterdam heeft echter een comfortabele voorsprong van elf punten op de ploeg van Kees van Wonderen.

De oefenmeester is dan ook gebrand op resultaat tegen de Kasteelbewoners met de play-offs als doel voor ogen. “Dat is wel ons doel.” De wedstrijden die de Friezen daarvoor nog op het programma hebben staan, zijn verdeeld over de ranglijst. “Twee van onze laatste acht wedstrijden zijn tegen mogelijke tegenstanders in de play-offs: Sparta en NEC. Daarnaast twee ploegen uit de top-vijf en vier thuiswedstrijden tegen teams die onder ons staan”, aldus de oefenmeester op de clubwebsite.

Volgens Van Wonderen zijn eigen inschatting, komt zijn ploeg op 45 punten uit, aan het einde van dit seizoen. Zijn spelers waren echter ambitieuzer daarin. “Ik heb de spelers voor het duel met Volendam gevraagd op hoeveel punten we uit gingen komen. Ze zeiden tussen de 47 en 50.” De oefenmeester geeft toe dat hij daarin gereserveerder is. “Ik ben iemand die beren op de weg ziet. Ik zie niet alleen zonneschijn, maar ook gevaren. Er zijn kansen, maar ook bedreigingen. Als je die kent, ben je extra alert.”

Historie
Voor winst van sc Heerenveen tegen Sparta moeten we alweer een tijdje terug in de tijd. Op 1 november 2020 wist de pompenblêdenformatie met 1-4 op het Kasteel te winnen door doelpunten van Benjamin Nygren, Jan Paul van Hecke en twee keer Henk Veerman. Van duels daarna verloren de Friezen er één en de laatste drie onderlinge duels eindigden allemaal in een gelijkspel.

Van de laatste tien onderlinge duels won sc Heerenveen er slechts vier. Twee gingen verloren en ook viermaal hielden de ploegen elkaar in evenwicht. En waar er een aantal jaar geleden nog lustig op los werd gescoord door beide ploegen, is dat de laatste jaren een stuk minder geworden met die 1-4 winst als sporadische uitschieter.

Het eerdere duel in het Abe Lenstra stadion eindigde in een bloedeloze 0-0. De seizoensopener voor sc Heerenveen wilde maar niet los komen waardoor de beginstand ook na negentig minuten op het bord stond.

Onderlinge transfers
Ook op transfergebied onderhouden de ploegen een goede relatie. De onderlinge transfers heeft de pompenblêdenformatie zelfs enkele zeer belangrijke spelers opgeleverd. Op keepersgebied kwamen Carlo L’Ami en Brian Vandenbussche de Friese gelederen versterken. Maar ook Dennis en Gérard de Nooijer wisten snel hun draai in het Fryske Haagje te vinden. Recenter vinden we spelers als Sherel Floranus en Oranje internationals Marten de Roon en Denzel Dumfries.

De aftrap is zaterdagavond om 21.00 en het duel staat onder leiding van Ingmar Oostrum. Assistenten zullen Roy de Nas, Richard Bronsdijk en Jesse Rozendal zijn. VAR van dienst is Martijn Beijer bijgestaan door Joey Kooij.