Nieuws

In een knotsgekke Fryske derby hielden sc Heerenveen en SC Cambuur elkaar op een gelijkspel. Twee doelpunten vonden het net na de regulieren speeltijd, waardoor er uiteindelijk een 3-3 eindstand op het bord verscheen.

De grote winnaar zondagmiddag was het, in groten getale toegestroomde, publiek. Al voor de wedstrijd zat de sfeer er op de tribunes goed in. Met een massale sfeeractie door het hele stadion, met een opzwepend dweilorkest en met een flink stuk vuurwerk, werden de ploegen verwelkomd in het Abe Lenstra stadion. Daarnaast lieten beide supportersscharen zich luidkeels horen, om hun ploeg naar de overwinning te schreeuwen.

Vuurwerk
En niet alleen naast het veld, maar ook op het veld was het direct van de start een groot vuurwerk. De ploeg van trainer Ole Tobiasen schoot uit de startblokken. Het was Amin Sarr die direct in minuut één de doelman van de geel-blauwen onder vuur nam. Nog geen minuut later was daar de volgende aanval van de pompenblêdenformatie en dit keer was het wel raak. Thom Haye krulde de bal perfect langs de achterhoede van SC Cambuur, waarna Anas Tahiri de bal hard tegen de touwen schoot.

Ook na de 1-0 hield de ploeg uit het Fryske Haagje de druk er vol op bij de hoofdstedelingen, maar tot uitbreiding van de score leidde dit echter niet. Bij de eerste echte kans aan de andere kant, lag de bal vervolgens direct achter doelman Erwin Mulder. Een voorzet werd door Uldrikis op juist waarde geschat en tussen twee man in, mocht de lange spits raak koppen.

Van Hooijdonk
Ondanks de tegenslag, bleef de thuisploeg de druk er vol op houden. Tibor Halilovic kreeg de uitgelezen mogelijkheid op de 2-1, maar zijn schot ging rakelings naast. Ook Sarr kreeg nog een grote kans, maar zijn bal ging hoog over. Zijn kompaan in de aanval, Sydney van Hooijdonk leek vervolgens de 2-1 binnen te glijden, echter deed hij dit in buitenspelpositie en dus ging het doelpunt niet door. Nog geen tien minuten later kreeg de spits alsnog zijn doelpunt. Een perfect aangesneden vrije trap van Haye, belandde op het hoofd van de lange aanvaller en uiterst geslepen kopte hij de bal in de verre hoe.

Kort na de 2-1 kreeg Cambuur nog een grote kans, maar de bal van Kallon belandde in het zijnet. Door een blessure moest vervolgens Nick Bakker het veld verlaten en zijn plaats werd ingenomen door kind van de club Joost van Aken, waarvan we de naam deze wedstrijd nog enkele malen zouden horen. Gescoord werd er niet meer en met een 2-1 stand, werden de kleedkamers opgezocht.

Na de thee was het wel direct Heerenveen weer wat voor licht gevaar zorgde, al kreeg Cambuur wel steeds beter grip op de wedstrijd. Kansen voor Halilovic, Sarr, Van Aken waren niet aan de pompenblêdenformatie besteedt. Volgens een oude voetbalwet, valt dan vaak het doelpunt aan de andere kant. Dat leek ook bijna te gebeuren, toen de bal op de lat uiteenspatte.

Penalty
Een minuut later kregen de geel-blauwen alsnog de kans op de 2-2. Halilovic werkte de bal niet weg en dribbelde het eigen strafschopgebied in, om daar vervolgens de bal te verliezen. Met een sliding probeerde Van Aken vervolgens Kallon af te stoppen en daarbij raakte de verdediger de aanvaller van SC Cambuur. Scheidsrechter Nijhuis kon dan ook niet anders dan op advies van de VAR de bal op de stip leggen. Het was uiteindelijk Maulun die Mulder de verkeerde hoek in stuurde, waardoor de stand weer gelijk werd getrokken.

Na de 2-2 was het Halilovic, die voor zichzelf een enorme kans creëerde. Het schot vanuit vrijstaande positie bleek uiteindelijk een rollertje in de handen van de doelman van de Leeuwarders, die niet veel later ook een schot van Sarr onschadelijk wist te maken. Ook Haye, opnieuw Sarr en Tahiri konden de ploeg van Tobiasen niet opnieuw op voorsprong schieten.

Blessuretijd
In blessuretijd was het wel raak, maar het was Cambuur die het net wist te bollen. Met een scherpe counter werd de verdediging van sc Heerenveen, waarbij Sven van Beek nog uit de aanval moest komen sprinten, uiteengereten en wist Paulissen de bal langs doelman Mulder te schieten. Heel Heerenveen leek in rouw gedompeld tot daadwerkelijk de allerlaatste aanval van de wedstrijd. Het was Milan van Ewijk die mocht aanleggen voor een schot, maar het was Van Aken die de bal op goede waarde wist te schatten door hem in het vijandelijke doel te werken. Zoals de centrumverdediger later verklaarde, ging hij er al van uit dat het schot van Van Ewijk niet op doel zou zijn en stond hij op de juiste plaats om zijn eerdere fout goed te maken.

Na dit doelpunt floot arbiter Nijhuis voor het eindsignaal. Een wedstrijd vol spanning en waar veel in zat. Heerenveen die de eerste helft domineerde en Cambuur die de tweede helft voor hun rekening nam. Heerenveen ook die over de gehele wedstrijd gezien, de meeste en grootste kansen creëerde, maar uiteindelijk gaat het om de gemaakte doelpunten. Een uitslag die volgens het wedstrijdbeeld een juiste weergave gaf aan de strijd op het veld.