Nieuws

Zondagmiddag neemt sc Heerenveen het op tegen PSV Eindhoven. Na de 2-1 overwinning op Willem II hopen de Friezen deze driepunter een goed vervolg te geven. Bij een overwinning behouden de Friezen aansluiting met de play-offs plekken.

Historie
De Friezen hebben de Eindhovenaren in totaal 28 keer mogen ontvangen in het Abe Lenstra Stadion. De statistieken zijn in het voordeel van de Brabanders, ze wisten namelijk elf keer te winnen. De Friezen daarentegen zeven keer. De overige tien keer werd het een gelijkspel. De grootste overwinning voor de Super Friezen in eigen huis was een 3-0  in het seizoen 2013/14. De doelpunten kwamen die wedstrijd van Bilal Başaçıkoğlu, Rajiv van La Parra en Alfred Finnbogason. In het seizoen 2011/12 boekte PSV met 1-5 overwinning de grootste overwinning in Friesland.

Waar de Eindhovenaren in het spoor van koploper Ajax weten te blijven is het huidige seizoen voor de Friezen qua resultaten vooral wisselvallig. In de laatste vijf wedstrijden wist de formatie van Johnny Jansen slechts vier punten te halen. Opmerkelijk is dat de Friezen in die vijf wedstrijden twee keer met tien man een wedstrijd zijn geëindigd. De formatie van Roger Schmidt is wat beter in vorm en pakte de laatste vijf wedstrijden twaalf punten en werd er alleen in Amsterdam met 5-0 verloren van Ajax.

Terugkeer Sven van Beek
Deze week heeft de ervaren centrale verdediger weer voluit mee getraind. Hij keert zondag ook weer terug in de basis zo gaf Johnny Jansen aan. ‘Ik ben hartstikke blij dat hij weer terugkeert”, zei Jansen over Van Beek. “Hij is heel belangrijk voor ons”. De blessurelijst van de Friezen is nog niet helemaal leeg. Voor Arjen van der Heide en Siem de Jong komt PSV nog te vroeg. Jansen liet blijken dat Van Beek samen met Nick Bakker het centrum van de verdediging vormt zondag. Dit betekent dat Ibrahim Dresevic op de bank begint. “Ibi moet leren gefocust te blijven. Hij doet geweldige dingen met de bal, maar soms gaat het verkeerd. Aan die focus moet hij gaan werken, hij is misschien wel de talentvolste verdediger.” Roger Schmidt mist nog altijd Philipp Max, Ryan Thomas, Jordan Teze, Eran Zahavi, Cody Gakpo en Noni Madueke. De Brabanders speelden donderdag nog een Europees duel tegen Sturm Graz en wonnen deze met 2-0. Schmidt gaf al aan dat ze met dezelfde instelling richting Friesland komen.

De KNVB heeft scheidsrechter Allard Lindhout aangesteld om de wedstrijd tussen sc Heerenveen en PSV in goede banen te leiden. Het duel in het Abe Lenstra Stadion begint zondag om 16:45 uur. Lindhout word bijgestaan door assistent-scheidsrechter Roy de Nas en Carl Schaap. De KNVB heeft Clay Ruperti aangewezen als vierde official. Edwin de Graaf zal als videoscheidsrechter fungeren en krijgt in Zeist assistentie van Erwin Zeinstra.