Nieuws

sc Heerenveen kon de overwinning tegen Fortuna Sittard geen goed vervolg geven. De ploeg van Johnny Jansen verloor afgelopen woensdag met 3-1 van een beter en efficiënter spelend Feyenoord in De Kuip. Een schitterende goal van Joey Veerman gaf de Friezen nog een sprankje hoop, maar de beslissing in de wedstrijd kwam van het hoofd van Guus Til. Eerder maakte diezelfde Til ook al de 1-0, Bryan Linssen maakte op schitterende wijze de 2-0. Echter waren er kansen voor Heerenveen om minimaal een punt te halen in Rotterdam.

Johnny Jansen gaf in de voorbeschouwing al aan dat de eerste vijftien minuten van cruciaal belang waren. Echter viel het eerste doelpunt van Feyenoord al in binnen een kwartier. De Friezen werden vanaf minuut één met de rug tegen de muur gezet. Een goede actie van ’twijfelgeval’ Pedersen aan de rechterkant en de voorzet op de Til. De aanvallende middenvelder schoot de bal met precisie langs Erwin Mulder. Na het doelpunt kon Heerenveen langzamerhand meer tot voetballen komen, maar tot grote uitgespeelde kansen kwamen de Friezen niet.

Siem de Jong kreeg in de eerste helft nog twee mogelijkheden om de stand weer gelijk te trekken. Gernot Trauner was de rots in de branding voor Feyenoord en blokte een schot van De Jong. De volgende kans die zich aandiende was ook niet besteed aan de linksbuiten, want de bal werd volledig gemist bij een poging tot een schot. Toch kwam Heerenveen akelig dichtbij de gelijkmaker. Tibor Halilovic bracht Henk Veerman in stelling om de 1-1 binnen te prikken. Het lobje van de boomlange spits was echter te hard en de bal vloog over het doel van Justin Bijlow. De kans op de gelijkmaker was niet besteed aan de Volendammer.

Een oude voetbalwet komt in deze wedstrijd dan toch weer te boven. Als de bal aan de ene kant niet valt, dan valt die aan de andere kant. Heerenveen kroop eerst door het oog van de naald. Iraniër Alireza Jahanbakhsh maakte de 2-0, maar Bryan Linssen stond buitenspel. Het doelpunt werd terecht afgekeurd door scheidsrechter Martin van den Kerkhof. Een paar minuten daarna deed Linssen de Friezen weer de das om. Vorig jaar was Linssen de man van de wedstrijd met drie doelpunten, en die goede vorm tegen Heerenveen blijft de gelegenheidsspits volhouden. Met een schitterende hakbal werd Erwin Mulder gepasseerd. Zo komt Linssen in een illuster rijtje met Huntelaar, Kuyt en Nkufo. Hij maakte namelijk zijn honderdste goal in de Eredivisie.

Heerenveen leek nog terug te komen in de wedstrijd. De net ingevallen Arjen van der Heide bracht Joey Veerman in stelling, en met succes. De Volendammer kapte met speels gemak Guus Til uit, vervolgens wordt de bal met zijn magische linker in de bovenhoek gelegd achter Bijlow. Er is een sprankje hoop in Friesland voor dat ene punt. Echter wordt die hoop snel aan flarden gekopt door Feyenoord. Verdedigend laat Heerenveen de nodige steken vallen en dat is bij de 3-1 een mooi voorbeeld. Een voorzet van Frederik Aursnes komt op een presenteerblaadje voor Guus Til. De middenvelder wordt slecht gedekt en kan met gemak de beslissing binnen koppen.

Heerenveen verliest met 3-1 in Rotterdam. Echter is er niet veel tijd om de hoofden te laten hangen, want zondag wacht FC Twente in het Abe Lenstra stadion. Een bijzondere wedstrijd, dit mede door de opening van de tribunes die worden vernoemd naar Foppe de Haan en Riemer van der Velde. Wees erbij! Op naar een vol Abe Lenstra stadion!