Nieuws

Een wedstrijd waar beide ploegen snakken naar drie punten. In het Fortuna Sittard stadion hebben beide clubs de mogelijkheid om een slechte reeks te stoppen. Waar Heerenveen vier wedstrijden achtereenvolgens verloor, is de ploeg van Sjors Ultee ook vier wedstrijden het gevoel van een overwinning kwijt. Zaterdagavond wordt er om 18;45 afgetrapt in Limburg, Joey Kooij is de scheidsrechter van dienst.

Na een weekend zonder Eredivisievoetbal, gaat de Nederlandse competitie zaterdag weer van start, met publiek. Na de vele speelrondes zonder supporters op de tribunes, is er in speelronde 21 weer gejuich van de tribune te horen. Daarnaast wordt er voor de wedstrijd stil gestaan bij het overlijden van ex-Oranje international Wim Jansen. De Feyenoord legende overleed dinsdag 21 januari op 75-jarige leeftijd. Alle clubs in Nederland zullen voorafgaand aan de wedstrijden in deze speelronde één minuut stilte houden.

Op zoek naar eerherstel

De tussenstop kwam voor beide ploegen als geroepen, want het loopt niet helemaal bij Heerenveen en Fortuna. Bij sc Heerenveen leidde dit tot het ontslag van hoofdtrainer Johnny Jansen. Ole Tobiasen neemt tot het einde van het seizoen de honneurs waar in Friesland. Bij Fortuna is het degradatiespook opgedoken. De resultaten zijn allerminst goed en de ploeg bezit de zeventiende plaats van de ranglijst. PEC Zwolle heigt de Fortunezen in de nek, het verschil in punten is geslonken naar slechts één schamel punt. De druk is hoog in Sittard.

Niet alleen in Sittard is de druk hoog. In het Friese haagje wordt er ook gesnakt naar drie broodnodige punten. Een rumoerige periode in Friesland moet afgesloten worden met een driepunter. Ole Tobiasen sprak het doel voor het seizoen uit; play-offs behalen. Het behalen van drie punten zou een goede opsteker zijn voor sc Heerenveen. Daarnaast is de ploeg opzoek naar doelpunten. In de afgelopen drie Eredivisiewedstrijden werd er zelfs niet gescoord. Toch heeft Heerenveen zich versterkt, voornamelijk in aanvallend opzicht.

Drukke transferperiode

Heerenveen verloor in de afgelopen transferperiode 12 doelpunten van de Veermannetjes, 60% van het totaal aan doelpunten die de Friezen maakten. Dit verlies moet worden opgevangen door middenvelders Thom Haye en Anas Tahiri, ex-NAC spits Sydney van Hooijdonk en Amin Sarr. Laatst genoemde is na Afonso Alves, Tarik Elyounoussi, Bas Dost, Radosław Matusiak en Michal Švec, de duurste aankoop van de Friezen. Hoge verwachtingen zijn gespannen voor de Zweedse jeugdinternational die overkomt van het Malmö FF. Naast de Veermannetjes raakte Heerenveen ook Benjamin Nygren (FC Nordsjælland), Rodney Kongolo (Cosenza) en Runar Espejord (FK Bodø/Glimt) kwijt.

Niet alleen Heerenveen heeft veel zaken gedaan, ook Fortuna Sittard is bezig geweest op de transferperiode. Toch is er meer gefocust op het behouden van spelers. Belangrijke spelers zoals Zian Flemming en Mats Seuntjens stonden in de nodige belangstelling, maar de twee steunpilaren van Sjors Ultee bleven de Fortunezen trouw. Toch gingen er ook spelers weg. Bassala Sambou, die in de thuiswedstrijd van dit seizoen nog speelde, vertrok richting Crewe Alexandra in Engeland. Daarnaast vertrok de Zweedse spelmaker Hansson richting Heracles Almelo. Toshio Lake en Ruben van Kouwen werden verhuurd aan MVV. Daar tegenover heeft Fortuna zich nodig versterkt.

Onder de lat is Michael Verrips weer terug onder de lat. De Nederlandse keeper die vorig jaar op huurbasis degradant Emmen versterkte, speelt tot het einde van het seizoen bij Fortuna. De keeper komt op huurbasis over van Sheffield United. De sluitpost is echter niet beschikbaar vanwege een coronabesmetting. Daarnaast heeft de ploeg van Sjors Ultee zich versterkt met 20-voudig Grieks international Dimitrios Siovas. De centrale verdediger was transfervrij. Daarnaast werd Paul Gladon als transfervrije speler gestrikt, en de spits positie werd nog verder uitgebreid. Ex-AZ spits Charlison Benschop is terug in Nederland, die overkomt van SV Sandhausen. Tot slot versterkte Fortuna zich met baltovenaar Jordan Botaka. De rappe buitenspeler speelde eerder nog voor SBV Excelsior.

De historie

Fortuna-Heerenveen is 26 keer eerder gespeeld in Sittard. Van die 26 ontmoetingen gingen de drie punten tien keer richting Friesland, twee keer werden de punten gedeeld. De overige veertien keer bleven de punten in het zuiden. Doelpunten zijn gegarandeerd in deze ontmoeting. Eén maal eindigde wedstrijd in een doelpuntloze 0-0, in het seizoen 79/80. Voor de laatste overwinning van sc Heerenveen in Sittard hoeven we echter niet diep in de geschiedenisboeken te duiken.

Vorig seizoen namelijk won de ploeg van Johnny Jansen in Sittard met 1-3. Henk Veerman was de grote man in Sittard. Een fantastische poeier en een assist op Batista-Meier waren de hoogtepunten van een weinig boeiende wedstrijd. Joey Veerman maakte de 0-3 dankzij een goed genomen penalty. Fortuna kwam nog terug door een doelpunt van Sebastian Polter. De kopgoal bracht echter geen roet in het eten.

Beide ploegen zijn op zoek naar eerherstel. In Sittard wordt er gespeeld met thuissupporters, maar geen uitsupporters. Heerenveen, onder leiding van Ole Tobiasen, wil de slechte reeks doorbreken met een belangrijke driepunter in Sittard. Twijfelgevallen voor zaterdag zijn Sydney van Hooijdonk, Tibor Halilovic, Syb van Ottele en Nick Bakker. Een vermoedelijke opstelling.

Vermoedelijke opstelling: Mous; Van Ewijk, Van Beek, Dresevic, Kaib; Tahiri, Madsen, Haye; Stevanovic, Sarr, Musaba