Nieuws

sc Heerenveen heeft zondagmiddag in de derby van het Noorden gewonnen van FC Groningen. In het eigen Abe Lenstra Stadion werd het 3-1 voor de Friezen. Tijdens de derby vierde supportersvereniging FeanFan haar 40-jarig jubileum. Voorafgaand aan de wedstrijd werd dit gevierd met een grootse sfeeractie.

Na afloop van de sfeeractie vloog Heerenveen uit de startblokken. De ploeg van interim-manager Ole Tobiasen, die dezelfde elf mannen het veld instuurde als tijdens de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam, kreeg al snel een grote mogelijkheid. Ibrahim Dresevic gaf een lange bal op Amin Sarr, die de Zweedse spits behendig langs de uitgekomen Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh kopte. Sarr raakte vervolgens de paal, maar Sydney van Hooijdonk kon de rebound benutten en bezorgde Heerenveen een vroege voorsprong.

Heerenveen probeerde door te drukken en creeƫrde nog enkele kansen, waarvan de grootste voor Van Hooijdonk was. De spits kopte de bal op doel, maar zag zijn inzet op de lijn gekeerd worden. Na een halfuur spelen kwam Groningen op gelijke hoogte. Neraysho Kasanwirjo pikte een afvallende bal op, kapte enkele Heerenveen-spelers uit en schoot met zijn linkerbeen prachtig binnen. Met de 1-1 tussenstand bereikten beide ploegen de rust.

In de tweede helft wist Heerenveen opnieuw snel tot scoren te komen. Anas Tahiri stuurde Van Hooijdonk diep. De spits sleepte de bal schitterend langs enkele verdedigers en schoot met zijn linkerbeen de bal langs Leeuwenburgh, waarmee hij voor zijn tweede goal van de wedstrijd tekende. Tien minuten voor het eindsignaal kreeg Heerenveen een hoekschop. Thom Haye legde de bal op het hoofd van de meegekomen Sven van Beek. De verdediger knikte de bal binnen en tekende daarmee voor zijn eerste goal in het profvoetbal sinds zeven jaar. Hij bepaalde daarmee tevens de eindstand op 3-1 voor de thuisploeg, waar jongeling Timo Zaal enkele minuten voor het einde nog zijn debuut mocht maken.