Nieuws

In het hol van de leeuw heeft sc Heerenveen de eerste Friese derby in zes jaar met 1-2 gewonnen. Grote man aan Friese zijde was spits Henk Veerman. Eind september scoorde hij voor het laatst, maar gisteren voegde hij twee toe aan zijn totaal. Cambuur dat zo’n tachtig minuten met tien man speelde verkocht de huid duur, maar moest in de 83e minuut toch capituleren. Schlemiel aan de geelblauwe zijde werd Kadoke Schmidt. De rechtsback die ruim zestien jaar bij sc Heerenveen speelde moest inrukken na een harde onnodige overtreding op Halilovic. Door die kaart kreeg de wedstrijd precies het tegenovergestelde wedstrijdbeeld dan verwacht. De Leeuwarders willen graag voetballen en het elftal van Jansen speelt vooral reactie voetbal in de omschakeling. Nu had Heerenveen de bal en probeerde Cambuur in de tegenstoot gevaarlijk te worden.

Binnen tien minuten kwam sc Heerenveen op een 0-1 voorsprong. Een handsbal van MacIntosch leverde een strafschop op. Deze werd hard door het midden geschoten door Henk Veerman. Vlak na de 0-1 moest de ploeg van vervangend trainer Pascal Bosschaart met tien man door. Niets leek een makkelijke middag de Friezen nog in de weg te staan, maar het tegenovergestelde gebeurde. Het tempo aan de bal was te laag, en Cambuur profiteerde van de slordigheden. Hierdoor had de ploeg veel kleine overtredingen nodig om de counter eruit te halen. Vooral Milan van Ewijk zocht de grens op, en dit leverde geel op. Uit een vrije trap kwam Cambuur uiteindelijk toch langzij. Joey Veerman vergat met spits Uldrikis mee te lopen en Xavier Mous kwam verkeerd uit. De spits van de Leeuwarders kopte de bal tegen de touwen. Vlak voor rust kreeg sc Heerenveen de kans op de 1-2. Uit een prima steekpass van Van Ewijk schoot Musaba hard tegen de paal.

Johnny Jansen greep in de rust in en bracht Hamdi Akujobi voor de naar rood solliciterende Van Ewijk. De jongeling uit eigen jeugd kon terugkijken op een prima invalbeurt. In de tweede helft werd het steeds rommeliger en beide teams kwamen bijna niet tot kansen. Na zeventig minuten claimde Cambuur een penalty nadat de bal in de zestien tegen Joey Veerman zijn hand aan werd geschoten. Grote verschil was alleen dat Joey de hand tegen het lichaam aan had, en de geelblauwe verdediger in de eerste helft de arm een halve meter van het lichaam af had. Kort daarna moest Mous nog een keer handelend optreden bij een schot van Uldrikis. In de slotfase zette de Friezen nog een keer aan. Tibor Halilovic schoot tegen de onderkant van de lat en in de rebound kon Stevens de bal nog net weg tikken. Een halve minuut later kwam de goal alsnog. Joey Veerman stak de bal door de verdediging op Rami Kaib. De linksback zette vanaf de achterlijn perfect voor en Henk Veerman kopte heerlijk diagonaal de bal achter Stevens. De ontlading bij de spelers was groot. In de blessuretijd leek het nog mis te gaan, een slippertje van Akujobi zorgde ervoor dat Bangoura richting Mous kon. Gehinderd door Van Beek kwam de linksback wel voor Mous, waarna de doelman met een beetje geluk als winnaar uit de strijd kwam. Na ruim 95 minuten floot Makkelie voor het einde en kon de ploeg van Jansen het feestje gaan vieren.

Xavier Mous 6,5: De doelman zat er helemaal naast bij de goal van Cambuur, maar met cruciale reddingen haalde hij uiteindelijk wel de overwinning binnen voor de Friezen.

Milan van Ewijk 6,0: Zocht deze derby het randje op, en mocht misschien wel blij zijn dat hij de rust haalde. De wissel was dan ook een logische om het overtal te behouden.

Sven van Beek 6,5: De centrale verdediger was lekker fel en fanatiek. Hij snapte zeker het belang van de derby. Het hinderen in de slotfase van Bangoura was uiteindelijk beslissend om Mous een kans te geven in de één tegen één.

Nick Bakker 6,0: De kompaan van Van Beek speelde een onopvallende wedstrijd. Had verdedigend niet veel te doen, en kon in balbezit vaak alleen maar breed of achteruit spelen.

Rami Kaib 7,0: De linksback was vanaf de rode kaart vaak de vrije man aan Friese zijde. Met zijn diepgang werd hij veel in het spel betrokken. Met een puntgave voorzet leidde hij de winnende treffer in van Henk Veerman.

Nicolas Madsen: 6,0: Was deze middag gedreven en bemoeide zich met het spel. Kreeg een paar kleine kansjes, maar heeft nog geen neusje voor de goal. Dan oogt hij nog te wild en onstuimig.

Joey Veerman 6,5: Nam de regie op het middenveld wel in handen, maar het gebeurt nog te vaak op wandeltempo. Bij de tegengoal liet hij zijn man lopen, dit maakte hij uiteindelijk goed door de opening op Kaib te vinden waaruit de winnende goal viel.

Tibor Halilovic 6,0: De middenvelder is zoekende naar zijn vorm. Neemt wel de goal onder vuur zodra hij de ruimte ziet uit de tweede lijn. De ballen die aan het begin van het seizoen wel binnen vielen, vallen op dit moment even niet.

Anthony Musaba 6,0: Begint een beetje de Mitchel van Bergen 2.0 te worden. Met zijn snelheid is hij telkens dreigend, maar voor de goal ontbeert de rechtsbuiten het aan koelbloedigheid.

Henk Veerman 7,5: Eindelijk was de spits weer eens de grote man met twee treffers. Dat hij verder niet super speelde vergeven we hem deze middag. Beide goals en de winst dan ben je gewoon de Friese derby held.

Siem de Jong 6,0: Werd door Jansen een beetje hangend aan links geposteerd. Hier komt hij niet het best tot zijn recht. In balbezit doet hij weinig verkeerde dingen, alleen ontbeert hij de diepgang op die positie.

Hamdi Akujobi 6,5: Kreeg een helft de kans in de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Speelde met veel bravoure en voetbalde aanvallend prima mee. Gelukkig werd zijn slippertje niet afgestraft en kon hij met een big smile van het veld stappen.

Nygren en Stevanovic speelde te kort voor een beoordeling.