Nieuws

sc Heerenveen gaat zaterdagavond op bezoek bij RKC. Het is het tweede weekend op rij dat de Friese bus richting Noord-Brabant rijdt en weer is het een cruciaal duel voor de rest van het seizoen. Kunnen de mannen van Ole Tobiasen een tik uitdelen aan een degradatieconcurrent of belandt de ploeg nog verder in de problemen?

Afgelopen zaterdag kwamen de Friezen met een duidelijk doel naar Tilburg voor het affiche met Willem II: niet verliezen, dat was het belangrijkste. Dat lukte, maar de fans kregen het er geen moment warm van. Verdedigend stond het goed, voetballend was het drie keer niks. Het heeft het sentiment rondom de club geen goed gedaan, maar toch was er ook iets positiefs: sc Heerenveen pakte het eerste punt van het jaar. Het moet het startsein zijn van een goede reeks, te beginnen in Waalwijk.

Jens Odgaard

RKC staat veertiende, drie punten onder de Friese formatie. Het doelsaldo van beide ploegen is precies hetzelfde: min veertien na 25 wedstrijden. De Waalwijkers scoorden zes keer vaker, maar kregen dus ook meer doelpunten om de oren. De man die in het Mandemakers Stadion voor de goals zorgt is Jens Odgaard, die twee seizoenen geleden werd gehuurd door de pompeblêdenformatie. Tot dusver is hij deze jaargang in 28 wedstrijden goed voor elf doelpunten en vijf assists. Alles wat hij aanraakt, lijkt in goud te veranderen. Tegen Feyenoord en PSV wist hij het net te vinden, terwijl hij afgelopen weekend twee keer de aangever was tijdens de 3-2 nederlaag in Amsterdam. De Friezen zijn dus gewaarschuwd voor de Deen.

Bij Heerenveen is doelpunten maken het grootste probleem na de winterstop. Twee keer werd er gescoord: een strafschop en een bal die van richting werd veranderd. Wat houvast geeft voor de Friezen, is dat afgelopen weekend eindelijk weer eens de nul gehouden werd. Lukt dat in Waalwijk weer, kan een geluksmomentje genoeg zijn voor de broodnodige driepunter. Het zou de ploeg lucht geven en vertrouwen voor de komende wedstrijden tegen Heracles en Sparta. Heerenveen kan een goede reeks neerzetten tegen concurrenten, waardoor de degradatiezorgen plaats kunnen maken voor opluchting. Het punt in Tilburg moet een vervolg krijgen in Waalwijk. Met beter spel, maar vooral: meer doelpunten dan de tegenstander.