Nieuws

In een moeizame pot, op het Kasteel in Rotterdam, hebben Sparta en Heerenveen de punten gedeeld. De momenten waar waarschijnlijk het meeste over zou worden na gesproken waren de beslissingen van het arbitrale team. Twee discutabele penalty’s voor de Rotterdammers en één niet gegeven penalty voor de Friezen, waren namelijk de meest besproken momenten. Tussendoor noteerde Amin Sarr zijn tweede doelpunt in dienst van de pompenblêdenformatie.

Voor aanvang van de wedstrijd gaf Interim-trainer Tobiasen al aan dat het voornamelijk de missie was om niet te verliezen. Om die reden werden er, net als de afgelopen weken, vijf verdedigers de weide in gestuurd. De enige wijziging was dat, door afwezigheid van Joost van Aken, Ibrahim Dresevic zijn opwachting in het basis elftal mocht maken.

Na wat kansjes over en weer, was het Heerenveen wat als eerste de score leek te openen. De bal werd door Thom Haye tegen de lat geschoten en de rebound werd door Sidney van Hooijdonk binnen getikt. De spits stond echter in buitenspel positie, waardoor de goal niet door ging. In de 37e minuut kreeg Sparta echter dé kans om op voorsprong te komen. Nadat de bal tegen de hand van Rami Kaib was gekomen, was het de VAR die verschrikkelijk lang de tijd nodig had om de situatie te bekijken. Vervolgens werd de arbiter naar de monitor geroepen en ook hij had ontzettend lang nodig om de situatie te beoordelen. De beslissing loog er niet om, een strafschop voor de Rotterdammers. Het was Lennart Thy die mocht gaan aanleggen, maar tot opluchting van het Friese publiek, was het goalie Erwin Mulder die als winnaar uit de strijd kwam. Ondanks enkele kansen en zes minuten blessuretijd, bleef de 0-0 op het bord staan en met deze stand zochten beide ploegen de kleedkamer op.

De tweede helft was slechts zes minuten oud of scheidsrechter Lindhout besloot wederom een strafschop voor Sparta uit te delen. Na een ware swalbe van Thy gingen zowel de leidsman als de VAR grof de fout in door de beslissing te laten staan. Dit keer ging Vito van Crooy achter de bal staan en hij schoot de onterecht gegeven strafschop wel binnen en zette daarmee de 1-0 voor de Rotterdammers op het bord. Na de openingstreffer gingen de Friezen op zoek naar de gelijkmaker. Een kwartier na de 1-0 was daar, na een splijtende pass van Nick Bakker, de Zweed Sarr die de 1-1 binnen schoot. Kaib had zijn ongelukkige moment van de eerste helft helemaal teniet kunnen doen. Hij nam een voorzet van Sarr ineens op de pantoffel, maar het harde schot ging rakelings naast. In de 87e minuut dacht de ploeg van trainer Ole Tobiasen ook recht te hebben op een penalty. Anthony Musaba werd onder de spreekwoordelijke zoden van het kunstgrasveld gestopt. Ondanks dat er meer aan de hand was dan de tweede penalty van Sparta, besloten Lindhout en de VAR, tot onbegrip alles wat Heerenveen lief was, om hier helemaal niets mee te doen. Door alle oponthoud in de tweede helft, kwamen er nu zelfs acht minuten blessuretijd bij. Maar hierin wisten beide ploegen niet meer te scoren, waardoor de 1-1 als eindstand werd genoteerd.

Sparta loopt door het gelijkspel een punt uit op hekkensluiter PEC Zwolle die in eigen huis de IJsselderby verloor van Go Ahead Eagles. De formatie van Tobiasen zakt door het gelijke spel een plaatsje. Na 28 wedstrijden zijn er 31 punten verzameld.

Volgende week komt FC Groningen op bezoek in het Abe Lenstra stadion. Aanvang van de wedstrijd is 12:15 uur. Deze wedstrijd staat in het teken van het jubileum van Supportersvereniging FeanFan. Daarvoor zal er voorafgaand aan de wedstrijd op de Zuid-tribune een grote sfeeractie plaatsvinden. Komt dus allen om onze mannen aan te moedigen.