Nieuws

sc Heerenveen heeft zaterdagavond een kansloze nederlaag geleden tegen laagvlieger Vitesse. Er werd met 1-3 verloren en vooral verdedigend was het niet sterk aan Friese kant. Door deze nederlaag verliest het elftal van Kees van Wonderen de aansluiting met de subtop. Aankomende zaterdag staat er een uitwedstrijd op het programma tegen FC Utrecht. Dit is een duel tussen de nummers zeven en acht van de Eredivisie. Hopelijk kunnen de Superfriezen sportieve revanche nemen op de twee nederlagen deze week.

Xavier Mous 6,5: De doelman krijgt na lang wachten zijn kans in het eerste elftal door een spierblessure bij Andries Noppert. De doelman maakte een aantal belangrijke reddingen waardoor een grotere nederlaag werd vermeden. Al met al een goed optreden van Mous.

Milan van Ewijk 6,0: Probeerde met zijn vastberadenheid toch wat toe te voegen aan het aanvalsspel van de Friezen. Verdedigend stond de rappe back zijn mannetje en zijn snelheid blijft toch een machtig wapen. Kon helaas niet handelend optreden bij de 1-2 vlak voor rust.

Pawel Bochniewicz 6.0: Is zijn maatje Van Beek kwijt centraal achterin en lijkt zelf ook nog zoekende. Rechts in het centrum oogt de Pool soms wat onzeker, in de tweede helft mocht hij weer op zijn vertrouwde positie links in het centrum. Daar lijkt hij zich toch wat zekerder te voelen.

Joost van Aken 5,5: Was ongelukkig in zijn spel en heeft daardoor soms weer overtredingen nodig om te herstellen. In de opbouw is Van Aken zeer van toegevoegde waarde voor de Friezen, maar in verdedigend opzicht is de verdediger nog zoekend naar de juiste vorm. Werd ook in de rust gewisseld voor Syb van Ottele.

Mats Kohlert 6.0: De Duitser gaat altijd voorop in de strijd en haalt met zijn inzet altijd een voldoende. Mist toch wel een echte linksbuiten voor hem, hierdoor komt zijn aanvallende spel niet altijd tot zijn recht. Kohlert werkte tegen Vitesse ontzettend hard, maar de tank was ook bij hem leeg na een uur spelen waarna hij werd vervangen door Rami Kaib.

Thom Haye 5,5: Leek zaterdag avond zoekend naar zijn vorm, Kon daardoor niet beslissend zijn. Elke opbouw begint wel bij de middenvelder en vaak is hij daarbij ten hoogte van de centrale verdediging te vinden, dat lijkt soms wel eens wat te ver terug. Haye is wel zeer solide in zijn passing durft nog wel risico te leggen in de passing waardoor er tempo in de aanval komt.

Anas Tahiri 5.5: Had een sterke eerste seizoenshelft maar kon net als Haye zijn stempel niet op de wedstrijd drukken. Maakt vaak een keuze om toch de bal op ‘save’ naar achteren te spelen. Een creatieve Tahiri is wat de Friezen op dit moment hoognodig kunnen gebruiken.

Pelle van Amersfoort 6,5: Van Amersfoort is sinds zijn komst echt een belangrijke pylon geworden voor de formatie van Kees van Wonderen. Was met zijn schitterende doelpunt ook weer belangrijk zaterdagavond. Is met zijn werklust en loopvermogen ook zeker een goede aanwinst. Eén van de weinige lichtpuntjes van zaterdagavond.

Simon Olsson 6.0: Word niet gebruikt op zijn sterkste positie en dat is terug te zien in zijn spel. Was wel belangrijk met een goede steekpass op Pelle van Amersfoort, waaruit de 1-0 werd gescoord. Wellicht komt de middenvelder op korte termijn eens op zijn originele positie te spelen, wellicht kan de Zweed dan laten zien uit welk hout hij is gesneden.

Sydney van Hooijdonk 5.5: Mocht weer eens in de basis starten. Kon zijn stempel niet op de wedstrijd drukken, ook voornamelijk omdat de spits maar weinig bruikbare ballen kreeg. Leek daardoor wel een beetje met de ziel onder zijn arm te lopen. Wellicht komt de spits meer tot zijn recht met het vertrek van Amin Sarr en een systeem met buitenspelers.

Amin Sarr 6,0: Werkte hard maar kwam er net niet aan te pas. Probeerde wel enkele loopacties te maken, maar was toch ook een paar keer ongelukkig. Hierdoor leek het of zat de spits met zijn hoofd al in Frankrijk. Helaas voor de fans was dit daadwerkelijk ook de laatste wedstrijd van Sarr in het Heerenveenshirt. Olympique Lyon neemt de spits over voor een bedrag tussen de twaalf en dertien miljoen euro. We hebben van je genoten Amin en veel succes in Frankrijk. Wie weet zien we je ooit weer in het Abe Lenstra Stadion.

Rami Kaib 5.0: Was zeer ongelukkig in zijn acties als invaller, maakte enkele keren de verkeerde keuze, waardoor de bal knullig over de zijlijn vloog. Wil Kaib recht op meer speelminuten krijgen zal er een schepje bovenop moeten voor de verdediger.

Tibor Halilovic 5.0: Haalde niet zijn normale niveau en kon ook het verschil niet maken bij het kwakkelende Heerenveen. Was zeer ongelukkig met zijn acties. Werkte hard en wil ook heel graag maar dat komt zijn spel niet te goede. Wil wel strijden voor zijn plek in het elftal.

Syb van Ottele 5,5: Opbouwend sterk en verdedigend ook prima. Heeft misschien wat meer speelminuten nodig om met meer vertrouwen te spelen. Is ook moeilijk om in te vallen in de ploeg als het niet heel goed loopt.