Nieuws

Ondanks dat Cambuur de grote rivaal is, maakt het de overwinning op Groningen niet minder mooi. De fantastische sfeeractie vooraf in een volgepakt Abe Lenstra Stadion was het startschot voor een heerlijke wedstrijd. Een wedstrijd waar de spitsen van Heerenveen uitblonken, met Sydney van Hooijdonk als absolute uitblinker. De gehuurde spits maakte twee belangrijke goals en het doelpuntentotaal kwam op drie. Daarnaast kreeg Sven van Beek zijn beloning voor het harde werken. De verdediger draait een uitstekend seizoen in Friesland. De oud-Feyenoorder besliste de wedstrijd met een rake kopbal. De 3-1 zorgde voor een ware vreugdesexplosie. Groningen werd verslagen, en Heerenveen speelde zich veilig. De ploeg van Tobiasen kan zelfs nog een rol van betekenis spelen voor de Europese plekken. Van bibberen voor degradatie, tot aan meespelen voor Europees voetbal. 

Erwin Mulder 6,5; De keeper die nog in onzekerheid is over zijn nieuwe contract, liet nogmaals zien dat hij beschikt over een rustige uitstraling. Geen rare ‘Onana-fratsen.’ Vooral heel veel rust. Mulder straalt kalmte uit en dit lijkt goed over te slaan op zijn defensie. De keeperswissel blijkt effect te hebben. Een mooi vooruitzicht voor de aankomende wedstrijden van het seizoen.

Milan van Ewijk 6,5; Aan passie ontbreekt het niet bij de rechtsback. Echter ontbrak het zondag aan goede schoenen. De rechtsback gleed constant uit, maar dat weerhield de verdediger niet van een stabiele wedstrijd. Bjorn Meijer staat in de belangstelling van het Belgische Club Brugge, maar had niks te vertellen tegen de sterk spelende Van Ewijk. Aanvallend kwam er niet veel terecht van Van Ewijk, maar dat nemen we hem niet kwalijk.

Ibrahim Drešević 7; Waar de Kosovaar niet zijn beste vorm hanteerde in het seizoen, speelde de centrale verdediger in de derby een uitstekende wedstrijd. Goede ingrepen, goede inspeelpasses en de beste redding van de wedstrijd. Daleho Irandust wou de gelijkmaker al gaan vieren met de uitsupporters, maar Drešević stak daar eigenhandig een stokje voor met een geweldige ingreep.

Nick Bakker 6,5; Zijn hond voorspelde dat Groningen wel even zou winnen van Heerenveen. Het tegendeel bleek echter waar te zijn. Nick Bakker had hierbij een belangrijk aandeel. De verdediger staat constant zijn mannetje en is een blok van rust in de defensie van de Friezen. De speler die na de zomerse transferperiode overkwam van Emmen, is een directe versterking voor dit Heerenveen. Net als Mulder is ook de toekomst van Bakker nog onzeker. Maar na de goede periode van de verdediger is er eigenlijk maar één beslissing mogelijk.

Sven van Beek 7,5; Een solo waar Beckenbauer jaloers op was. Het onderscheppen van de bal, half struikelend over de helft van Groningen, de bal weer onder controle en de bal te ver voor je uitspelen. Het was een heerlijk moment van Sven van Beek. Toch was het hoogtepunt de 3-1. Een rake kopbal waarbij de verdediger boven iedere Groninger uitstak. Met een ferme sprint richting de bank om het doelpunt te vieren, waar de teamspirit omhoog kwam. Eindelijk een doelpunt voor de vaak bekritiseerde Van Beek. Gister gaf Sven van Beek nogmaals aan dat hij in bloedvorm steekt. Hij snoert de criticasters de mond. Een fantastische wedstrijd van een echte Heerenveenspeler!

Rami Kaib 5,5; De verdediger blijft maar lopen met de longen van een paard. Maar het resulteert vaak in niks. De acties zijn af en toe voor Jan met de korte achternaam. Toch straalt er veel passie van af bij de Zweed. ‘Rambo’ blijft maar gaan. Dit gaat soms gepaard met een kleine overtreding door een klein beetje overschatting. Dit kost de linksback de wedstrijd tegen AZ. Hij pakte tegen Groningen zijn vijfde gele kaart.

Anas Tahiri 6,5; In het begin van de wedstrijd wat twijfelachtig over het veld, in de tweede helft straalde Tahiri een volwassen indruk uit. Een paar splijtende passes die ook resulteerde in een doelpunt. De Vlaamse middenvelder was rustig en was altijd aanspeelbaar. Met veel techniek kon de middenvelder zich onderscheiden. Een goede wedstrijd van Tahiri, die volgens Tobiasen steeds fitter wordt.

Thom Haye 7; Strijdlust wat gepaard gaat met heel veel techniek. Misschien de omschrijving van Thom Haye. De middenvelder is sinds zijn komst een directe versterking en liet dit nogmaals zien afgelopen zondag. Splijtende passes en vele goede dribbels die resulteerden in de nodige overtredingen. Haye was voor de Groningers een doorn in het oog. Voor de Heerenveensupporters was het een genot.

Tibor Halilović 6,5; De Kroaat beschikt over een fantastische dribbel, die ook tegen Groningen vaak genoeg tot uiting kwam. Met grote passen en veel snelheid kon de middenvelder zich onderscheiden. Toch kon Halilović zich niet onderscheiden met een schot vanuit de tweede lijn of een splijtende pass. Halilović was eerder de speler met een zuivere tackel om snel de bal te veroveren. Toch een ruime voldoende voor de Kroaat

Amin Sarr 7,5; Wat geldt voor Tahiri, geldt eigenlijk ook voor Amin Sarr; hij wordt fitter en fitter. Daarnaast is de spits een lust voor het oog. Een fantastische dribbel wordt gecombineerd met kracht en een ijzingwekkende techniek. Sarr is de belangrijkste man bij de 1-0 waar Leeuwenburgh goed de fout in gaat. De Zweed mikt op de paal maar in de rebound staat een andere spits klaar om binnen te tikken. Amin Sarr is een directe versterking voor dit Heerenveen. De spits kan een echte publiekslieveling worden. Of is hij dat al?

Sydney van Hooijdonk 8; De speler van de week van VI en de Man of the Match bij Heerenveen-Groningen; Sydney van Hooijdonk. De spits was dé man tijdens de derby met twee belangrijke goals. Waar hij bij de eerste goal alleen op de goede plek hoeft te staan, is er bij de tweede meer moeite nodig. Een goede aanname, wegdraaien en langs de kwakkelende Groningen keeper schuiven. Het was een schitterende goal met veel belangen. De spits toont passie in elke minuut en dit slaat over op het publiek. Het huurcontract loopt af van de spits, maar de intenties zijn duidelijk. Misschien speelt de spits volgende seizoen weer in het Abe Lenstra Stadion.

Siem de Jong; De ervaren middenvelder mocht Halilović vervangen. Echter kon de middenvelder niet zijn stempel drukken op de wedstrijd. Siem de Jong weet in ieder geval één ding zeker. Zijn aflopende contract wordt niet verlengd. Na dit seizoen komt er dus een einde aan het dienstverband tussen Heerenveen en de middenvelder.

Anthony Musaba, Arjen van der Heide en debutant Timo Zaal, speelden tekort voor een beoordeling.