Nieuws

Na de knappe 2-1 thuis overwinning op Willem II met tien man mocht de ploeg het zondag opnemen tegen gedeeld koploper PSV. De Eindhovenaren wisten sinds 2011 niet meer te winnen in Friesland. Vorig jaar werd sc Heerenveen in de eerste helft compleet weg gespeeld, maar was het bij rust slechts 0-1 en kantelden de Friezen in de tweede helft de wedstrijd. Uiteindelijk kwam PSV in de blessuretijd nog op gelijke hoogte 2-2. Afgelopen zondag was bijna een kopie van het jaar er voor. De eerste helft leek van Friese kant nergens op, en ze mochten blij zijn dat het slechts 0-1 was bij rust. In de tweede helft bakte PSV er ook weinig van en kwam dankzij een enorme blunder van Drommel terug in de wedstrijd. Rami Al Hajj stond op de juiste plek om zijn allereerste eredivisie goal tegen de touwen te werken. In de slotfase kreeg de ploeg zelfs de kans op de volle buit, maar dit slaagde niet. Drie punten waren fijn geweest, maar gezien het uiterst matige spel zou dat zeer onverdiend geweest zijn.

Xavier Mous 7,0: Maakt een uitstekende indruk in de Friese goal en lijkt voorlopig wel te blijven staan. Afgelopen zondag hield hij zijn ploeg in de wedstrijd door een degelijke wedstrijd te keepen. Aan de 0-1 van PSV kon hij weinig doen zo vrij en van dichtbij kon er binnen geschoten worden.

Milan van Ewijk 6,0: Door het defensieve spel in de eerste helft kwam de rechtsback niet in zijn spel. Ruimte om mee op te stomen over de rechterkant was er niet. Verdedigend liet hij zich weer gelden met felle acties op de bal.

Sven van Beek 6,0: Was weer terug van een blessure en keerde gelijk weer terug in het elftal. Met hangen en wurgen hielden hij en Bakker de tegenstander uiteindelijk van een aantal doelpunten af. Opbouwend kon hij vaak alleen de lange bal spelen die de ploeg dan gelijk weer kwijt was.

Nick Bakker 6,5: Vorige week de matchwinner, en lijkt nu ook de concurrentiestrijd van Dresevic terecht te hebben gewonnen. Doet aan de bal geen gekke dingen, en met zijn winnaarsmentaliteit gooit hij zich voor elke bal die maar gevaarlijk lijkt te worden.

Rami Kaib 6,0: Kwam net als Van Ewijk in de eerste helft niet in het stuk voor. Stond de hele tijd met de rug tegen de muur en had het lastig tegen de opgeleefde Ritsu Doan bij PSV. In de tweede helft kwam hij beter in zijn spel doordat de ploeg meer op de helft van de tegenstander speelde.

Rodney Kongolo 5,0: Werd als defensieve middenvelder opgesteld deze middag, maar de ruimtes waren zo klein dat Kongolo niet in zijn kracht kon spelen. Aan de bal was het te slordig, bijna elke pass over tien meter was in de voeten van de tegenstander. De wissel in de rust was dan ook een logische.

Nicolaj Madsen 5,5: Speelde ook een ongelukkige wedstrijd. Aan de bal lag de ruimte er vooruit in de eerste helft niet. Hierdoor moest het telkens achteruit of breed. In zijn passing legt hij soms onnodig veel risico waarmee hij zijn teamgenoten in problemen brengt.

Joey Veerman 6,0: Stond er in de eerste helft bij en keek er na. Moest veel in duels komen en daar ligt niet zijn kracht. Aan de bal is het meestal goed, alleen moet er dan wel afspeelmogelijkheden zijn. Vaak is het dan de lange bal op de andere Veerman, wat dit seizoen meestal resulteert in balverlies.

Tibor Halilovic 6,0: Stond in de eerste helft aan de rechterkant geposteerd, maar kon daar zijn stempel niet drukken. In de tweede helft in het centrum ging hij beter voetballen. Als aanvoerder voor de camera een uitstekend uithangbord voor onze club.

Henk Veerman 5,0: Het wil dit seizoen nog niet echt vlotten met de spits van de Friezen. De anders zo doelgerichte spits ziet de ballen alle kanten opgaan, behalve tussen de palen. Zou mooi zijn als er in de winterstop een echte concurrent bij komt die hem op scherp gaat zetten.

Filip Stevanovic 5,5: De rechtsbuiten blonk tegen Willem II uit, maar moest deze middag vooral achter de rechtsback van PSV aan rennen. Aanvallend liet hij zo nu en dan wat van zijn kwaliteiten zien, maar dat was deze middag veel te weinig.

Rami Al Hajj 7,5: De jonge aanvallende middenvelder mocht de tweede helft starten vanaf rechts. Kwam veel aan de bal en deed er vaak iets goed mee. Stond uiteindelijk op de juiste plek toen Drommel de vrije trap van Veerman in zijn voeten tikte. Koelbloedig schoot Al Hajj de gelijkmaker tegen de touwen.

Ibrahim Dresevic 5,5: Kwam halverwege de tweede helft in het veld voor de tegenvallende Madsen. Zal moeten werken aan zijn nonchalance aan de bal. Had ook nu weer een slippertje, maar dit kon gelukkig hersteld worden door Mous met een redding.

Benjamin Nygren speelde te kort voor een beoordeling, en lijkt de handdoek al gegooid te hebben om nog te knokken voor een basisplek. Wil in de winterstop graag op zoek naar een team waar hij wel het vertrouwen van de trainer krijgt.