Nieuws

Wat een geweldige avond wederom in het Abe Lenstra Stadion. Van een stel makke schapen onder Johnny Jansen, naar een elftal dat tot de laatste seconde knokt voor een resultaat. Tegen Cambuur zorgde dit voor de gelijkmaker in de 96e minuut. Vandaag leverde dit in de 95e minuut een krankzinnige 3-2 overwinning op tegen AZ. Bij de Friezen startten dezelfde elf namen als de laatste wedstrijden. Bij AZ ontbrak aanvoerder Wijndal.

In de openingsfase leek er aardig wat spanning om de benen te staan bij beide elftallen. Er werd gegrossierd in balverlies. Al snel leek AZ hier van verlost en zette de Friese ploeg onder druk. Vooral Thom Haye kreeg geen ruimte waardoor de ploeg van Tobiasen niet tot voetballen kwam. De scheids strooide wel met gele kaarten aan  Friese zijde. Zowel Sidney van Hooijdonk als Milan van Ewijk kregen bij hun eerste overtreding gelijk geel en bij de spelers van AZ gaf hij geen geel voor gelijkwaardige overtredingen. Aan de andere kant gaf de ploeg ook niet heel veel kansen weg. Dat de ploegen daarom zonder doelpunten gingen rusten was een logisch vervolg.

In de tweede helft tapte de ploeg uit een ander vaatje en wist onder de druk van AZ uit te voetballen. En uitgerekend Haye was de man die de wedstrijd opende. Een mooie rush over de linkerkant zorgde ervoor dat hij voor kon zetten. De doelman van AZ verwerkte de bal slecht en het was weer Van Hooijdonk die op de juiste plek stond om de 1-0 tegen de touwen te werken. Lang kon de ploeg niet genieten van die voorsprong. Passief verdedigen zorgde binnen een minuut voor de gelijkmaker. Hakon Evjen werd geen strobreed in de weg gelegd, en schoof de bal van buiten de zestien tegen de touwen. De fase daarna lukte er even weinig bij sc Heerenveen. Dat uiteindelijk de 1-2 viel was te verwachten. Opnieuw werd er niet goed ingegrepen en schoot Pavlidis de bal tegen de touwen. Daarna hoopte AZ door te drukken, en mocht de ploeg Haye bedanken dat hij met een gele kaart op zak een kansrijke counter eruit haalde.

Trainer Ole Tobiasen greep in en haalde Lucas Woudenberg en de moe gestreden Haye naar de kant voor Nicolas Madsen en aanvaller Anthony Musaba. Even later kwam ook Rami Al Hajj nog in de ploeg voor Anas Tahiri. Deze aanvallende wissels betaalden zich uiteindelijk uit. AZ werd terug gedrongen en in de negentigste minuut krulde Amin Sarr, na een zeer fraai hakballetje van van Al Hajj, de bal fantastisch in de bovenhoek. Na die 2-2 leken beide ploeg er genoegen mee te nemen, maar met nog slechts één minuut te gaan zette sc Heerenveen nog één keer aan. Van Ewijk stoomde mee op en zag de bal corner getrapt worden. Deze corner werd eerst afgeslagen en opnieuw ingebracht door de andere vleugelverdediger Rami Kaib. Opnieuw werd de bal weg gekopt. Ditmaal in de voeten bij Tibor Halilovic. De middenvelder kapte naar zijn linker en kegelde bal in de lange hoek langs de verbouwereerde AZ doelman. Het Abe Lenstra Stadion trilde op zijn grondvesten en de fans vierden uitbundig de overwinning. Wederom met passie, strijd en beleving op het veld en op de tribunes is een prima uitgangspositie gecreëerd voor de return komende zondag in Alkmaar!