Nieuws

In totaal stonden de Friese clubs 66 keer eerder tegenover elkaar; dertig keer won sc Heerenveen, negentien keer eindigde het in een gelijkspel en zeventien keer gingen de punten naar Leeuwarden. Vorig seizoen eindigde de Friese Derby in het Abe Lenstra stadion in een 3-3 gelijkspel. De doelpuntenmakers voor de pompeblêdenformatie waren toen Anas Tahiri, Sydney van Hooijdonk en Joost van Aken.

Op dit moment staat sc Heerenveen op de achtste plaats, de ploeg van Kees van Wonderen behaalde zeven punten in de laatste vijf wedstrijden. De Leeuwarders behaalden slechts één punt in de laatste vijf wedstrijden en staan op de zeventiende plaats. Vrijdag presenteerde Cambuur Sjors Ultee als nieuwe hoofdtrainer, nadat Henk de Jong zijn taken als hoofdtrainer moest beëindigen vanwege gezondheidsredenen. Ultee zal tijdens de Friese derby nog niet op de bank zitten.

Doelman Andries Noppert is door Louis van Gaal geselecteerd voor het WK in Qatar, maar de Fries geeft aan zich eerst te focussen op de Friese Derby. “Ik ben een jongen uit de regio. Ik weet hoe het leeft. Deze wil ik heel graag winnen. Daarna gaat de knop om. Met drie punten wil ik mijn koffer inpakken”, vertelt hij op de website van sc Heerenveen.

Ook Kees van Wonderen kijkt uit naar de wedstrijd, geeft hij aan op de website van sc Heerenveen. “Je voelt dat het leeft, dat er veel op het spel staat. Dit zijn mooie duels. Ik heb ook tegen de jongens gezegd dat ze vooral moeten genieten.”

Bij sc Heerenveen is Pawel Bochniewizc nog een vraagteken voor het duel met Cambuur. De Pool viel tegen Excelsior uit met een blessure.

De Friese derby staat zondag onder leiding van scheidsrechter Allard Lindhout. Hij wordt geassisteerd door grensrechters Rogier Honig en Rens Bluemink en vierde official Erwin Blank. De VAR is Jeroen Manschot en de AVAR is Martijn Beijer.