Nieuws

Donderdagavond mag sc Heerenveen het opnemen in de play-offs tegen AZ. Het eerste duel wordt afgewerkt in het Abe Lenstra stadion. Zondag is de return in Alkmaar.

Pas in de laatste speelronde verzekerde de ploeg van trainer Ole Tobiasen zich van den plek in de play-offs. Zelf rekende de ploeg af met concurrent Go Ahead Eagles en via de grote schermen zag iedereen in het Abe Lenstra stadion Fortuna Sittard de laatste strohalm voor lijfsbehoud grijpen door NEC te verslaan. Hiermee wipten de Friezen weer over de Nijmegenaren heen en was het toetje een feit.

AZ verliest vierde plaats uit het oog
De tegenstander AZ was al zeker van deze play-offs. Lange tijd was de ploeg uit de kaasstad nog in de strijd voor de vierde plaats en daarmee rechtstreekse plaatsing voor de derde voorronde van de Conference league. Toch zagen de Alkmaarders FC Twente deze vierde plaats grijpen en hiermee is de ploeg van trainer Pascal Jansen veroordeeld tot het spelen van de play-offs. Voor AZ een tegenvaller in een toch al matig seizoen.

Vooral het einde van de Alkmaarders was een behoorlijke tegenvaller. In april presteerde de ploeg erg wisselvallig. Een overwinning op Vitesse werd afgewisseld met een verlies tegen PEC Zwolle. Vervolgens werd er in eigen huis wel weer gewonnen van sc Heerenveen. Deze overwinning werd echter weer opgevolgd door een gelijkspel tegen Sparta.
Mei was echter niet de maand van AZ. Het leek een goed begin met een 2-2 tegen Ajax, maar ook tegen FC Utrecht werd ditzelfde resultaat behaald. De laatste speelronde kreeg de ploeg van Jansen echter het deksel op de neus door met 1-3 in eigen huis te verliezen van RKC.

sc Heerenveen knokt zich omhoog
De ploeg van Tobiasen bewandelde een hele andere weg. De maanden januari en februari waren niet aan de Friezen besteed. Het was echter vanaf maart dat de weg naar boven kon worden ingeslagen. Met twee gelijke spelen werd de reeks van verloren wedstrijden gestopt en tegen Heracles was daar eindelijk de eerste overwinning. Na een gelijkspel tegen Sparta werd FC Groningen resoluut aan de kant gezet. Vervolgens bleek AZ een maatje te groot, maar tegen Cambuur werd, in een waar Fries voetbalfeest, in extremis een punt uit het vuur gesleept. Een overwinning op Vitesse, verlies in de kampioenswedstrijd van Ajax en wederom een overwinning in de laatste speelronden leverden een prachtige achtste plaats op.

Historie
In het verleden mochten sc Heerenveen en AZ eenmaal eerder de degens kruisen in de play-offs voor Europees voetbal. In de thuiswedstrijd was het de ploeg uit de kaasstad die gedecideerd de overwinning opeiste. Met 3-0 werd de pompenêdenformatie teleurgesteld over de afsluitdijk gestuurd. In het Abe Lenstra stadion werd er, dankzij een goal van Luciano Slagveer, nog wel met 1-0 gewonnen, maar het was te weinig om door te mogen stoten naar de finales van de play-offs.

 

Er wordt donderdagavond om 18.45 afgetrapt in het Abe Lenstra stadion.
De return is zondag 22 mei om 14:30.