Nieuws

In Eindhoven is sc Heerenveen er niet in geslaagd om een goed resultaat mee naar Friesland te nemen. Na een prima eerste helft, kwam de ploeg zwak uit de kleedkamer en gaf de wedstrijd in een paar minuten uit handen door twee doelpunten weg te geven. Deze dubbelslag kwam het elftal niet meer te boven. Tien minuten voor tijd had het nog spannend kunnen worden, maar Musaba presteerde het om een niet te missen kansen alsnog om zeep te helpen. Hierdoor bleef een spannende slotfase uit, en speelde PSV het restant vrij gemakkelijk uit.

Ole Tobiasen had er voor gekozen zijn team weer op diverse plekken te wijzigen. Sven van Beek en Tibor Halilovic keerden terug in het elftal, maar de grootste wijziging vond plaat in het doel. Na de winterstop werd Mous verkozen tot eerste doelman, alleen Tobiasen koos ervoor om eerste aanvoerder Erwin Mulder weer onder de lat te posteren. Op links kreeg Woudenberg verrassend de voorkeur boven Kaib. Zoals de laatste jaren begon PSV weer stormachtig aan de wedstrijd om de tegenstander in die fase te overrompelen. Hier slaagden ze wederom in, en binnen het kwartier lag de eerste al in het netje. Via de kluts kreeg Madueke de bal gelukkig mee en schoot de bal hard en hoog langs Mulder.

Na die goal liet PSV het lichtelijk vieren en namen de Friezen de regie in de wedstrijd over. Met prima positiespel van achteruit werd Heerenveen de voetballende ploeg die kansen creëerde. Dit resulteerde uiteindelijk ook in de verdiende gelijkmaker. Een vlotte combinatie via Sarr over de linkerkant kwam uiteindelijk via De Jong bij Halilovic. Laatstgenoemde twijfelde niet en schoot via Boscagli de bal tegen de touwen. Dit betekende het eerste officiële doelpunt van de Friezen in 2022. Daarna bleef de ploeg van Tobiasen de bovenliggende partij en kwam nog bijna voor rust op voorsprong. Helaas zag De Jong zijn kopbal door een PSV verdediger van de lijn gehaald worden.

Het optreden in de eerste helft zorgde voor een glimlach bij de Feanfans. Alleen die verdween in de eerste minuten na rust als sneeuw voor de zon. Binnen twee minuten lag de bal alweer achter Mulder. Mario Götze zijn schot werd aangeraakt door Van Ewijk waardoor Mulder verrast werd op de slechte Eindhovense grasmat. Niet veel later werd opnieuw defensief geklungel afgestraft. Mulder vergat de lange bal te hanteren en speelde Madsen in het centrum in. Deze draaide zichzelf in de problemen en leed balverlies. Enkele seconden later kwam de bal voor de voeten van Joey Veerman. De in de winterstop vertrokken middenvelder profiteerde dankbaar en zette 3-1 op het scorebord. In de fase er na leek de Friese ploeg overlopen te worden, maar ze wisten deze storm te doorstaan.

In het laatste kwart kwamen Al Hajj en Musaba binnen de lijnen. Laatstgenoemde kreeg tien minuten voor de tijd de kans om het nog spannend te maken. Sarr maakte een prima actie door de zestien van PSV en gaf Musaba een niet te missen kans. Op twee meter van het lege doel wist de vleugelspeler de bal niet over de lijn te krijgen waardoor zijn teller nog altijd op 0 staat. In de fase daarna speelde PSV de wedstrijd souverein uit en wisselde beide ploegen nog enkele malen. Bij de Friezen kwamen Tahiri, van der Heide en Ras nog binnen de lijnen. Vooral voor Ras was dit een mooi moment. Enkele seizoenen geleden maakte hij al zijn debuut, maar door een zware blessure is hij pas sinds enkele weken weer echt wedstrijdfit. De ploeg van Tobiasen moet de positieve punten uit de eerste helft meenemen naar volgende week. Dan komt zondagavond de andere Veerman met FC Utrecht op bezoek in Friesland, dit doen we dan hopelijk in een uitzinnig uitverkocht Abe Lenstra Stadion.