Nieuws

Op zondag 27 augustus speelt sc Heerenveen de derde wedstrijd van de competitie. Na twee overwinningen op RKC Waalwijk en FC Utrecht zijn de Friezen het seizoen sterk begonnen. Sparta Rotterdam komt langs in het Abe Lenstra Stadion, Sparta verraste afgelopen seizoen vriend en vijand. Ze speelden leuk, verzorgd en aantrekkelijk voetbal. Veel spelers zijn echter vertrokken uit Rotterdam. Maar ook dit seizoen zijn de Rotterdammers goed gestart, uit twee wedstrijden hebben ze vier punten weten te verzamelen. Een overwinning boekten ze tegen PEC Zwolle en er volgde een gelijkspel tegen stadsgenoot Feyenoord.

Hoewel sc Heerenveen al zes punten wist te pakken zal het een pittige wedstrijd worden op de namiddag in het Abe Lenstra Stadion. In de vorige wedstrijd tegen FC Utrecht stunten de spelers van trainer Kees van Wonderen. Osame Sahraoui en Daniel Karlsbakk scoorden. In de wedstrijd tegen FC Utrecht kwamen verschillende debutanten binnen de lijnen, zo maakte zomeraanwinst Charlie Webster zijn eerste minuten. En kwamen jeugdspelers Melle Joop Witteveen en Oliver Braude voor de allereerste keer binnen de lijnen.

Drie debutanten die aan de basis stonden van het tweede doelpunt van de wedstrijd, aan alles zag je dat deze spelers zich gingen bewijzen aan trainer Van Wonderen. Braude en Webster starten met een uitbraak richting het doel van de Utrechters, waarbij Witteveen de bal kreeg en aan een heerlijke dribbel begon. Witteveen bleef dribbelen en er kwam een verdediger naar hem toe, op dat moment kwam spits Karlsbakk helemaal vrij te staan. De pass kwam en Karlsbakk kreeg eindelijk zijn eerste doelpunt achter zijn naam, voor Karlsbakk was het zijn allereerste doelpunt in het pompeblêden-shirt. De emotie die vrijkwam bij zijn doelpunt was heerlijk, zijn medespelers gunden hem het doelpunt en wisten zeker dat na dit schot de drie punten binnen zouden zijn.

Bij de wedstrijd van zondag zitten er enkele nieuwe spelers bij de selectie, zo werden Mickey van der Hart en Luuk Brouwers deze week gepresenteerd. De vraag is of ze ook direct al gaan spelen, of dat ze nog even de tijd krijgen om te wennen aan de nieuwe omgeving. Sven van Beek en Pelle van Amersfoort zijn nog niet inzetbaar voor Kees van Wonderen.

Sparta onder de loep

Zoals eerder benoemd pakte Sparta Rotterdam tot dusver vier punten in dit Eredivisie seizoen, één overwinning op PEC Zwolle en een gelijkspel op de huidige kampioen Feyenoord zorgden voor deze punten. In totaal scoorden de Rotterdammers tot nu toe ook vier doelpunten en kregen ze twee doelpunten achter de oren.

Als we gaan kijken naar de selectie van Sparta zijn er enkele spelers die we in de gaten kunnen houden. Doelman Nick Olij deed het vorig seizoen al goed en heeft deze lijn doorgetrokken naar dit seizoen, niet verrassend dat de doelman veel gelinkt word aan een transfer naar een andere club. De namen die verder opvallen zijn Koki Saito, Charles-Andreas Brym en Vito van Crooij. Deze drie spelers zijn allen aanvallers en zorgen voor dreiging, tegen wie ze ook spelen. Brym scoorde zelfs twee keer tegen Feyenoord.

Deze wedstrijd in het verleden

Sparta Rotterdam en sc Heerenveen troffen elkaar 44 keer eerder in onderlinge wedstrijden, in het verleden gingen deze wedstrijden redelijk gelijk op. Heerenveen trok 19 keer aan het langste eind, de Rotterdammers wonnen uiteindelijk 14 keer van de Friezen en elf keer deelden de teams de punten.

De laatste overwinning van sc Heerenveen op Sparta Rotterdam komt uit het seizoen 2020/’21, toen er met 1-4 gewonnen werd in Rotterdam op het Kasteel. In die wedstrijd scoorden Benjamin Nygren, Jan Paul van Hecke en Henk Veerman. Veerman kon toen twee doelpunten op zijn naam schrijven.

In 2019 won sc Heerenveen voor de laatste keer in eigen huis van Sparta, toen werd het 2-1, de doelpunten werden toen gemaakt door Chidera Ejuke in de tweede helft nadat Lars Veldwijk de Rotterdam voor rust op voorsprong had gezet.