Nieuws

Gistermiddag liep sc Heerenveen tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan. In eigen stadion ging de ploeg met 1-3 onderuit tegen een sterker AZ. Verliezen van AZ is geen schande en er werd wel geknokt door het elftal, maar voetballend werd er veel te weinig gecreëerd tegen de Alkmaarders. Dit kwam grotendeels door het voorspelbare spel van de Friezen die zonder linkerkant opereerden. Alles moest dus over rechts, en die kant zette AZ vast waardoor er telkens balverlies was. AZ opende dan snel naar de rechterkant waar ze alle ruimte hadden. Siem de Jong die hangend op de kant speelde, moest vooral achter de rechtsback aan en dat loopvermogen heeft de middenvelder niet meer. Lucas Woudenberg verzoop daardoor op die kant en leverde elke bal in bij de tegenstander. Joey Veerman kwam vooral aan de bal op de eigen zestien en kon vanaf daar het spel niet bepalen. Hierdoor ging de bal veel te vaak heen en weer achterin bij de Friezen, iets wat de Almaarders prima vonden.

Erwin Mulder 6,0: Maakte een degelijke indruk, maar kon aan de tegentreffers niet heel veel doen. Wel fijn om te zien dat de doelman heel rustig blijft bij een terugspeelbal ondanks dat er dan druk werd gezet.

Milan van Ewijk 6,5: De rechtsback laat zich prima gelden in zijn eerste wedstrijden. Inzet, strijd en beleving spat er vanaf. Als aanvaller kom je hem minimaal twee keer tegen. En ook in aanvallende rol wil de verdediger aan het spel meedoen.

Sven van Beek 7,0: Was gisteren de beste man aan Friese kant. Kleumt erin, staat positioneel goed en geeft nooit op. Verder speelt hij sober, doet geen gekke dingen en rost de bal de tribune in als het nodig is. Gaat dit seizoen uitgroeien tot de steunpilaar in Friesland.

Ibrahim Dresevic 5,5: Begon uiterst ongelukkig met een bizar slechte terugspeelbal op Mulder wat wonder boven wonder met veel geluk geen tegentreffer werd. In het vervolg speelde de verdediger slordig. Vaak te veel risico wat balverlies opleverde en ook de rugdekking op Woudenberg was zeer matig.

Lucas Woudenberg 5,0: De linksback werd het slachtoffer van de speelwijze van Jansen. Aanvallend komt hij veel te kort, en verdedigend kwam hij telkens tegen een overtal te staan. Tegen zwakkere tegenstanders kom je er mee weg, maar tegen de sterkere teams kan het echt niet meer.

Rodney Kongolo 5,5: Kreeg gisteren geen grip op De Wit van AZ, in balbezit deed Kongolo te weinig. Ook bij de 1-2 stond hij veel te ver weg om het schot te kunnen blokken. Tegenstanders weten ook dat Kongolo de minste is in de opbouw bij Heerenveen en laten hem dan vrij en dit komt ons spel niet ten goede.

Joey Veerman 5,5: Speelde voor zijn doen uiterst matig, de passing was slordig en vooral het bewegen zonder bal was voor zijn doen slecht. De enige momenten dat hij iets van ruimte kreeg om te voetballen was op de eigen zestien. Hierdoor creëerde de ploeg bijna niets, zal de komende tijd beter moeten wil hij de stap hogerop maken.

Tibor Halilovic 6,0: De middenvelder liep zich de longen uit zijn lijf om de lopende spelers bij AZ af te stoppen. Dit koste zoveel energie dat hij in balbezit niet zo aanwezig was als in de eerste wedstrijden. Vlak voor rust nog wel dichtbij de 2-1, maar zijn kopbal ging net naast.

Siem de Jong 5,0: Speelde een verloren wedstrijd. Voetballend kwam hij niet in het stuk voor door zijn positie op het veld. AZ liet hem van het kastje naar de muur lopen, waardoor het er dramatisch uit zag. Hopelijk dat de komst van een extra buitenspeler het voorspelbare er uit gaat halen bij de Friezen.

Filip Stevanovic 5,0: Kende een moeizame wedstrijd door het strijdplan. AZ zette de rechterkant vast van de Friezen waardoor er voor de buitenspeler weinig eer was te behalen deze middag.

Henk Veerman 6,5: Scoorde opnieuw met de kop en loopt daardoor één op één tot nu toe. Een plan B is ook niet voor handen bij de Friezen dus zal de Volendammer het momenteel moeten doen.  Kwam nog dichtbij de gelijkmaker, maar kwam net niet goed uit door goed verdedigen van de Alkmaarders om de 2-2 binnen te schieten.

Benjamin Nygren 6,0: Kreeg eindelijk weer eens ruim een half uur om zich te laten zien. Lijkt momenteel erg onzeker, en dat zie je in het spel terug. De drive heeft hij wel, maar er is geen vertrouwen. Hopelijk krijgt hij dit weer terug de komende weken.

Arjen van der Heide en debutant Djenahro Nunumete speelden te kort voor een beoordeling.