Nieuws

In een redelijk gevuld Abe Lenstra Stadion is sc Heerenveen teleurstellend aan het seizoen begonnen. Tegen Sparta Rotterdam stond er na negentig minuten een bloedeloze 0-0 eindstand op het bord. Misschien waren de verwachtingen bij de Friese fans wat te hoog vooraf. Het elftal wat veel sympathie opbouwde aan het einde van het vorig seizoen is grotendeels intact gebleven, alleen de passie en beleving die er toen wel was wilde deze avond niet ontbranden.

Kees van Wonderen startte met twee aanwinsten aan het nieuwe seizoen. Andries Noppert verdedigde het doel en Mats Köhlert startte op het middenveld voor de van een blessure terugkerende Tibor Halilovic. Verder stond Pawel Bochniewicz voor het eerst sinds een jaar blessureleed weer aan de aftrap. Vanaf het eerste fluitsignaal ontstond een saaie wedstrijd. Beide ploegen stonden verdedigend goed en misten aanvallend de scherpte en beleving waardoor het een lange avond werd. Andries Noppert moest na tien minuten één bal tussen de palen tegen houden en dat was het verder. Het eindeloos opbouwen op de eigen vijf meter was niet om aan te zien en over de middenlijn was de ploeg de bal te snel kwijt. Vijf minuten voor rust was er één fatsoenlijke aanval die ook de enige echte kans van de wedstrijd opleverde. Doelman Olij van Sparta was alert en tikte het schot van Köhlert uit de korte hoek.

In de tweede helft begonnen de Friezen wel wat beter te spelen en werd Sparta terug gedrongen op de eigen helft. Alleen bleven de echte kansen uit. Van Hooijdonk kreeg één schietkans, maar kon de bal geen snelheid meegeven. Na zeventig minuten ebte het overwicht van sc Heerenveen weer weg en leek Sparta frisser in de eindfase. Tibor Halilovic kwam voor Rami Kaib, maar kon ook de ploeg niet over het dode punt helpen. Simon Olsson mocht in de laatste minuten zijn debuut maken door de licht geblesseerde Haye te vervangen. Sparta kwam in de laatste minuut nog het dichtst bij de overwinning. Vito van Crooij kopte gelukkig de bal langs de verkeerde kant van de paal. Na 93 minuten floot Van Boekel voor het einde en moeten beide ploegen genoegen nemen met een punt, en ze verdienden ook niet meer. Hopelijk komt de ploeg volgende week in De Kuip beter voor de dag tegen Feyenoord.