Nieuws

sc Heerenveen was woensdagavond figurant op het titelfeest van Ajax. De Friezen hoopten uiteraard op een stuntje, maar in de rust was alle hoop al verdwenen. Uiteindelijk werd het een topavond voor de Amsterdammers en een wedstrijd om snel te vergeten voor Ole Tobiasen en zijn manschappen. De ploeg moet nu karakter tonen en zichzelf snel herpakken. Komende zondag kan de ploeg namelijk nog steeds de play-offs halen, al is het team door de vele tegendoelpunten wel een plaatsje gezakt op de ranglijst.

NEC verloor woensdag ook, maar de Nijmegenaren deden dat slechts met 3-2. “Ik hou helemaal niet van verliezen, maar toch sta je hier met een goed gevoel. Je hebt verloren, maar stijgt toch een plaatsje op de ranglijst. Dat is eigenlijk best gek”, vertelde Lasse Schöne, afgelopen seizoen nog actief in het shirt van Heerenveen, voor de camera van Voetbal International. De middenvelder weet dat zijn ploeg inmiddels de beste papieren heeft om plek acht te halen. De Nijmegenaren spelen tegen degradatiekandidaat Fortuna. “Als wij winnen maken we een uitstekende kans om de play-offs te halen.”

SC Heerenveen baalt

Ole Tobiasen baalde van de vele tegendoelpunten tegen Ajax. De Amsterdammers waren oppermachtig, maar ook de scheidsrechter hielp volgens de oefenmeester een handje mee. “Bij de 1-0 was de bal volgens mij over de achterlijn. En de penalty, hoe kan de scheidsrechter die geven?”, vraagt de trainer zich hardop af bij de Leeuwarder Courant. Overigens wilde de trainer niet alles wijten aan de arbitrage. Zonder die beslissingen had de thuisploeg ook gewonnen, erkende hij. “Voor ons doelsaldo hoopten we dat we de nederlaag beperkt konden houden. Helaas is dat niet gelukt.”

Sven van Beek, dit seizoen een van de sterkhouders bij Heerenveen, sluit zich bij  bij die woorden aan. Hij vond de ploeg niet scherp genoeg, buiten de ongelukkige arbitrale beslissingen om. “Als je niet scherp genoeg bent, dan weet je dat je zwaar op je ballen kunt krijgen”, erkent de mandekker, die blijft hopen op een mooie afsluiter van het seizoen. Daarvoor moet de ploeg niet alleen winnen, maar dus ook twee doelpunten goedmaken op concurrent NEC. “Het hele jaar is een rollercoaster geweest. We moeten hopen dat het doelsaldo alsnog positief voor ons uitpakt. Maar eerst moeten we winnen, dan zien we het wel.” Tobiasen besluit: “Het belangrijkste is dat we er zondag weer staan tegen Go Ahead.”