Nieuws

Zondagmiddag kwam GA Eagles van onze toekomstige trainer Kees van Wonderen op bezoek in het Abe Lenstra Stadion. De belangen voor beide clubs waren er nog. De Friezen stonden negende en de ploeg uit Deventer er slechts 2 punten achter. Nec achtste en ook FC Groningen en Cambuur maakten nog kans op plek 8 en dus play-offs voor Europees voetbal. De Friezen wilden winnen en waren dan afhankelijk van het resultaat bij NEC en het tegen degradatie vechtende Fortuna Sittard. Ole Tobiasen stuurde wederom dezelfde elf namen het veld in als de wedstrijden tegen Vitesse en Ajax. Vanaf minuut één ontstond er een klik tussen elftal en publiek waardoor het uiteindelijk een prachtige middag werd in Friesland.

Vanaf minuut één maakte het elftal van Tobiasen duidelijk wat het wilde. Eagles werd onder druk gezet en de ploeg ging op jacht naar een doelpunt. Deze had al na één minuut kunnen vallen. De toekomstig doelman van de Friezen onder de lat bij Eagles, Andries Noppert maaide compleet langs de bal alleen moest Sarr te ver uitwijken naar de buitenkant. Daarna moest de doelman een aantal malen handelend optreden bij kansen van Van Hooijdonk en Halilovic. Na ruim een half uur kreeg de ploeg loon naar werken, druk op de defensie leverde balbezit op voor Halilovic. De middenvelder sneed de zestien binnen en zette voor, Sarr kopte weer  breed en Van Hooijdonk kopte de bevrijdende 1-0 tegen de touwen. Voor rust wilde de ploeg het gat groter maken, alleen gescoord werd er niet meer. Anas Tahiri was er nog dicht bij met een schot uit de tweede lijn.

Na de pauze had de ploeg een klein dipje, en leek ook de ploeg uit Deventer er iets meer in te geloven. Grote kansen bleven uit, en het trio achterin onder leiding van Van Beek vochten voor elke bal. Slechts eenmaal leek een kans uit te draaien op een vrije schietkans, maar dan was daar weer de door de fans verkozen speler van het jaar Milan van Ewijk die de bal weg snoepte. Op dat moment was de met geel bestrafte Woudenberg al vervangen door Van Ottele. Twintig minuten voor tijd onderschepte Haye een bal op de eigen helft en zocht het avontuur in de diepte. Achterlijn halen en een perfecte voorzet op de instormende Van Hooijdonk betekende de 2-0 voor sc Heerenveen. Hiermee was het verzet van Eagles gebroken. Beide ploegen wisselden er in de slotfase op los. Halilovic werd vervangen door Al Hajj, Haye werd vervangen door Madsen en man van de wedstrijd Van Hooijdonk verliet het veld voor Anthony Musaba. Laatste genoemde slaagde er uiteindelijk in de laatste speelronde eindelijk zijn eerste treffer voor de Friezen te maken. Eerst liet hij een grote kans onbenut, maar uiteindelijk strafte hij geklungel af van doelman Noppert en prikte de bal via de binnenkant van de paal binnen. De ontlading bij de bekritiseerde buitenspeler was groot, hij rende het hele veld over om het doelpunt te vieren.

Van der Heide kwam nog voor de steeds beter voetballende Tahiri. Daarna liet de ploeg de touwtjes vieren en gunden de Eagles nog een doelpuntje. De 38-jarige Jakob Mulenga speelde zijn laatste minuten als profvoetballer en kreeg een mooi afscheid. Geklungel in de defensie leverde een vrije kans op voor Mulenga. De spits bleef rustig en schoof de bal achter Mulder. De net ingevallen spits kreeg daarna van zijn coach nog een publiekswissel. Direct daarna floot de scheidsrechter voor het einde. Op dat moment was NEC-Fortuna Sittard nog bezig, maar de 0-1 voorsprong voor Sittard was positief voor de Friezen waardoor de ploeg achtste wordt en mag deelnemen aan de play-offs voor Europees voetbal. Wie had dat in februari nog gedacht. Kansloos is de ploeg ook zeker niet. Tobiasen heeft er een elftal van gesmeed waar de vechtlust voorop staat, en een ploeg die steeds fitter lijkt te worden. Het zou toch een geweldig einde zijn als we nog aan de haal gaan met het laatste Europese ticket. Komende donderdag 18.45 spelen we thuis in de eerste ronde tegen AZ. Twee Friese ploegen in het linkerrijtje van de eredivisie is ook een mooie opsteker voor het voetbal in Friesland.