Nieuws

Net als vorig seizoen mag sc Heerenveen het nieuwe eredivisie seizoen openen. Vorig jaar werd moeizaam met 0-1 gewonnen bij promovendus GA Eagles. Vrijdagavond komt Sparta Rotterdam op bezoek in Friesland. De Friezen hopen de lijn die aan het einde van het vorige seizoen werd ingezet gelijk weer op te pakken. Met passie, strijd en beleving kreeg het elftal de fans achter zich. Die wisselwerking leverde uiteindelijk de play-offs op voor Europees voetbal. Helaas strandde het avontuur toen in Alkmaar door een late treffer van AZ. Die plek bij de eerste acht moet dit seizoen minimaal het streven zijn met wederom de play-offs als toetje.

In grote lijnen is het geraamte bij de Friezen intact gebleven en daarnaast heeft de ploeg zich op andere posities doorgeselecteerd en verbeterd. Steunpilaar Sven van Beek is de nieuwe aanvoerder en verlengde woensdag zijn contract tot de zomer van 2025. Ibrahim Dresevic en Nick Bakker zijn vertrokken, maar daar keert Pawel Bochniewicz voor terug in het elftal na een lang herstel van zijn ernstige knieblessure. Ook verbond Joost van Aken zich langer aan sc Heerenveen, de centrale verdediger maakte zich vorig jaar onsterfelijk door in de 96e minuut de gelijkmaker tegen Cambuur te scoren. Dit trio achterin is bij de spelhervattingen ook levensgevaarlijk en een hele kluif voor de tegenpartij om ze af te stoppen. Van Aken liet zich vorige week met twee treffers duidelijk gelden. Daarachter zullen de jongelingen Syb van Ottele en Timo Zaal ook zeker hun minuten gaan maken dit seizoen. Aan de rechterkant blijft de speler van het jaar van afgelopen seizoen Milan van Ewijk natuurlijk een zekerheidje. Als back-up is de Zweed Hussain Ali de vervanger van de naar Almere City vertrokken Hamdi Akujobi. Aan de linkerkant mag Rami Kaib het uit gaan vechten met nieuwkomer Mats Köhlert die overkwam van het gedegradeerde Willem II. Bij de Tilburgers speelde hij vooral linksbuiten, maar heeft wel de power om de hele linkerflank te bezetten net als Van Ewijk aan de andere kant.

Het middenveld wat vorig jaar zorgde voor de geweldige eindsprint is nog intact. Regisseur Thom Haye, de behendige en slimme Anas Tahiri en onze reserve aanvoerder van vorig jaar Tibor Halilovic. Zij mogen gaan uitvechten met nieuweling Simon Olsson wat de bezetting gaat worden. Voor Rami Al Hajj lijkt het wederom een seizoen te worden waarin hij het vooral zal moeten doen met invalbeurten. Ook kwam Alex Timossi nog over van Bayern Munchen. De snelle buitenspeler kan ook op het middenveld uit de voeten en moet zich misschien wel gaan richten op de tien positie aangezien we 5-3-2 gaan voetballen. Voorin is het koningskoppel Amin Sarr en Sydney van Hooijdonk weer herenigd. Laatst genoemde is voorlopig de enige huurspeler in de basiself en dat is een uitstekende ontwikkeling. Blijft alleen nog de doelman over. Aanvoerder Erwin Mulder is vertrokken en zal zijn carriere vervolgen bij Go Ahead Eagles. Dit jaar in Friesland een echte Fries onder de lat. Grutte Pier Andries Noppert kwam transfervrij over van hetzelfde Eagles. De in Joure geboren doelman heeft de strijd in de voorbereiding gewonnen van Xavier Mous, deze prima doelman moet zich dus wederom schikken in een rol als reserve doelman.

Tegenstander Sparta Rotterdam leek vorig jaar dood en begraven en rijp om af te dalen naar de Keuken Kampioen Divisie. Henk Fräser werd ontslagen en onder zijn opvolger Maurice Steijn stond de ploeg op uit de dood. Met tien punten in de laatste vier speelronden speelde de ploeg zich alsnog veilig. De Rotterdammers zaten deze transferperiode ook niet stil. Vandaag werd met PSV-huurling Shurandy Sambo alweer de twaalfde nieuwkomer verwelkomt. Andere namen die naar Rotterdam vertrokken waren Nick Olij, Joshua Kitolano, Tobias Lauritsen, Charles-Andreas Brym, Mike Eerdhuijzen, Jonathan de Guzman, Youri Schoonderwaldt, Jason Lokilo, Omar Rekik, Koki Saito en oud Heerenveen speler Younes Namli. Laatst genoemde speelde vorig jaar ook al de tweede seizoenshelft op huurbasis bij de Spangenaren. Daar tegenover stond ook het vertrek van aardig wat spelers van afgelopen seizoen waaronder een aantal basiskrachten: Tom Beugelsdijk, Adrián Dalmau, Riza Durmisi, Abdou Harroui, Michaël Heylen, Joeri de Kamps, Reda Kharchouch, Benjamin van Leer, Maduka Okoye en Lennart Thy.

Kijkend naar de historie tussen beide ploegen dan waren de Friezen meestal de baas tegen Sparta in eigen huis. Afgelopen seizoen eindigde het beide malen onbeslist, in Friesland was het een bloedeloze 0-0 en op Het Kasteel eindigde het duel in 1-1. Een jaar eerder won Sparta op de laatste speeldag met 1-2 van de destijds uitgebluste Friezen. De jaren daarvoor ging de overwinning steevast naar sc Heerenveen. We zijn benieuwd wat de start beide ploegen gaan opleveren. Beide teams een nieuwe trainer, al was Steijn dan al iets eerder begonnen dan gepland. Aan onze nieuwe trainer Kees van Wonderen de taak om het elftal klaar te stomen voor dit duel. De fans kijken met veel vertrouwen vooruit naar het nieuwe seizoen en denken dat de ploeg wel eens de verrassing kan gaan worden van dit eredivisie seizoen. Het duel in Friesland begint morgenavond om 20.00 en staat onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel.