Nieuws

Zondagmiddag 12.15 gaan er vele Friese harten weer kloppen. Dan staat wederom de derby van Friesland op het programma. Een wedstrijd waar velen al weken naar uitkijken.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn voor de Friese voetbalfans. Beide ploegen zitten namelijk in een lastige periode. Waar de ploeg uit Leeuwarden onderaan staat met slechts dertien punten, is ook de ploeg uit Heerenveen met een slechte periode bezig. De laatste vier competitiewedstrijden werden allemaal verloren en alleen in de beker was er reden tot juichen voor de pompenblêdenformatie.

Van Wonderen – Derby coach?
Toch schijnt een derbywedstrijd de ploeg van Kees van Wonderen tot nu toe wel extra krachten te geven. De thuiswedstrijd tegen Cambuur werd namelijk gewonnen en ook de thuiswedstrijd tegen FC Groningen werd gewonnen. Maar voor het eerst dit seizoen, mag de ploeg uit het Fryske Haagje de derby uit gaan vechten in het hol van de leeuw. Het is afwachten of de ploeg van Van Wonderen ook dan de zegevlag mag gaan hijsen.

Wanneer we alleen naar het verleden zouden kijken, dat zou eenieder zeggen dat deze wedstrijd net zo goed op papier afgedaan kon worden. 82 keer stonden beide clubs maar liefst tegenover elkaar en in bijna de helft van die duels [veertig, red.], zegevierde de pompenblêdenformatie. In 22 van die wedstrijd bleven de ploegen in evenwicht en slechts twintig keer stapten de Leeuwarders als winnaar van het veld.

Onderschatting in het verleden
Toch leert het recentere verleden, dat deze wedstrijd op zichzelf staat en dat de beide ploegen elkaar geenszins mogen onderschatten. Dat laatste was bijvoorbeeld wel het geval in seizoen 2013/14. Toen de ploegen na dertien jaar weer tegen elkaar speelden. Waar de thuiswedstrijd nog een nipte overwinning voor sc Heerenveen was, werd de ploeg in Leeuwarden compleet overdonderd. En ook in seizoen 2014/15 verraste Cambuur de ploeg uit het Fryske Haagje door in het Abe Lenstra stadion terug te komen van een 2-0 achterstand en een eindstand van 2-2 op het bord te zetten.

Daar tegenover stonden de mooie overwinningen in Leeuwarden in zowel seizoen 2015/16 en 2021/22. Maar het klapstuk was de 3-3 in het Abe Lenstra stadion datzelfde seizoen. Cambuur proefde de overwinning al, nadat het in extra tijd had gescoord. Joost van Aken maakte echter in de “dying seconds” zijn eerdere fout, voor het veroorzaken van een penalty, goed door de 3-3 tegen de touwen te schieten en toch heel Leeuwarden in diepe rouw terug naar huis te sturen.

Neusje voor de goal in de derby
In de huidige selectie van de ploeg van Van Wonderen zitten drie spelers die ervaring hebben met het scoren in de derby tegen Cambuur. Anas Tahiri, Sydney van Hooijdonk en eerdergenoemde Van Aken stonden allen op het scorebord bij die ongelooflijke 3-3 pot. Daarnaast wist Tahiri ook dit seizoen een doelpunt mee te pikken in de derby in eigen stadion. Zijn mede doelpuntgenoot Amin Sarr is er helaas niet meer bij. Anderen zullen dus de middenvelder moeten ondersteuning om het net vele malen te laten bollen in Leeuwarden.

De wedstrijd begint zondagmiddag om 12.15