Aktie’67

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Aktie’67 mag hierbij niet ontbreken.

Na de gloriejaren van Abe Lenstra zakt VV Heerenveen (profs en amateurs zijn dan nog één) af naar een bedenkelijk niveau. De pompeblêdenformatie speelt een anonieme rol in de Tweede Divisie, de publieke belangstelling is gering en de schuldenlast groeit. Het voortbestaan van de voetbalclub hangt in die tijd aan een zijden draadje. Zelfs de gemeente Heerenveen lijkt er geen heil meer in te zien, maar de mobilisatie van de verontruste supporters Jan van Sytzama en Gauke Roelinga blijkt succesvol.

Springlevend dankzij Aktie’67

Onder leiding van Van Sytzama en Roelinga is er op 21 maart 1967 een bijeenkomt in de plaatselijke schouwburg. Met 70.000 gulden zal het streefbedrag niet worden gehaald, maar er komt voldoende geld in de la om VV Heerenveen weer wat lucht te bieden. De stichting Aktie’67 besluit actief te blijven. Met het verkopen van reclameborden groeien de inkomsten voor de voetbalclub, waardoor er zelfs weer budget ontstaat om nieuwe spelers in te lijven.

Aktie’67 groeit in aanzien. De stichting neemt de verkoop van clubartikelen op zich en brengt later ook verschillende papieren uitgaves op de markt. Bijna zestig jaar na dato is Aktie’67 nog altijd springlevend. It Pompeblêdsje, het programmaboekje, is zelfs uitgegroeid tot een onmisbaar item bij thuiswedstrijden van sc Heerenveen.

De tekst op het bord luidt:

Jan van Sytzama en Gauke Roelinga zijn misschien wel de grootste helden van Heerenveen. Uit hun initiatief om vv Heerenveen in de zestiger jaren te redden van de financiële ondergang, is Aktie’67 ontstaan.

Op 21 maart 1967 organiseert Aktie’67 een bijeenkomst in de plaatselijke schouwburg. De initiatiefnemers roepen er op te doneren om vv Heerenveen in leven te houden. Een grote groep mensen met een pompeblêdhart schaart zich achter ‘de Aktie’, en trekt de portemonnee. Maar liefst 70.000 gulden is opgehaald.

Nog altijd is Aktie’67 een belangrijke organisatie binnen sc Heerenveen. Aktie’67 steunt de club financieel met de opbrengsten uit bijvoorbeeld de reclameborden, advertenties en It Pompeblêdsje.

Meer Helden van sc Heerenveen