Alex Pastoor

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Alex Pastoor.

Alexander Anton Aiko (Alex) Pastoor komt op 26 oktober 1996 ter wereld in Amsterdam. Zijn voetbalcarrière gaat van start bij SV Schoorl, waar hij op zestienjarige leeftijd zijn debuut maakt in de hoofdmacht. Via AFC ’34 en Duinranders strijkt de middenvelder in 1989 neer bij FC Volendam. Namens Het Andere Oranje zet hij tot eind 1994 zijn eerste stappen in het betaald voetbal.

Speler en assistent in Heerenveen

Begin 1995 stapt Pastoor over naar sc Heerenveen. In het Abe Lenstra Stadion komt hij te spelen onder Foppe de Haan, die in totaal 99 keer een beroep op hem doet. Eén van die wedstrijden is de bekerfinale van 1997. De Friezen reizen als topfavoriet af naar Rotterdam, maar tegen het Roda JC van aanvalsleider Gerald Sibon verliest het team roemloos: 2-4.

Pastoor speelt verschillende wedstrijden met sc Heerenveen in de Intertoto Cup, waaronder de uitwedstrijd tegen Girondins de Bordeaux met Zinédine Zidane als sterspeler. In 1997-1998 weet de formatie van De Haan zich voor het eerst te kwalificeren voor een Europees toernooi, maar daar is Pastoor al niet meer bij. Enkele maanden voor de kleine bekerfinale tegen FC Twente (3-1 zege) verhuist de Amsterdammer naar KRC Harelbeke in België.

Pastoor speelt in de eindfase van zijn carrière voor de Oostenrijkse clubs Austria Lustenau en SCR Altach. Bij laatstgenoemde club keert hij in 2019 terug als hoofdtrainer, maar op dat moment heeft hij al de nodige bagage opgedaan. Zo fungeert Pastoor tussen 2006 en 2008 als rechterhand van Gertjan Verbeek (oud-teamgenoot en vriend) bij sc Heerenveen.

In 2022 gaat Pastoor aan de slag bij Almere City FC. Hij volgt uitgerekend Verbeek op in Almere, waarmee hij in 2023 geschiedenis schrijft door de eerste promotie naar de Eredivisie uit de clubgeschiedenis tot stand te brengen. Ook Heerenveen-icoon Jeffrey Talan maakt deel uit van die technische staf.

De tekst op het bord luidt:

Alex Pastoor (Amsterdam, 1966) is in twee hoedanigheden voor sc Heerenveen actief geweest. In de jaren negentig als speler. De middenvelder speelt in totaal 99 wedstrijden in Friese dienst.

Een decennium later keert Pastoor terug als assistent van hoofdtrainer Gertjan Verbeek. Hierna vervolgt Pastoor zijn trainerscarrière bij diverse clubs in zowel de Eredivisie als de eerste divisie.

Meer Helden van sc Heerenveen