Foppe de Haan

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Foppe de Haan mag uiteraard niet ontbreken.

Foppe Geert de Haan ziet op 26 juni 1944 het levenslicht in Lippenhuizen. De zoon van Reinder de Haan en Tjimkje Wouda begint zijn voetbalcarrière bij SV THOR. Later komt hij uit voor GAVC, VV Heerenveen, VV Zuid Eschmarke, VV Akkrum en Enschedese Boys. De Haan volgt aan de kweekschool een opleiding tot onderwijzer en het is daarom dat hij een deel van zijn leven in de omgeving van Enschede woont.

De Haan keert terug naar Friesland. Hij gaat in zijn vertrouwde provincie aan de slag bij het CIOS en besluit daarnaast om als voetbaltrainer verder te gaan. Via VV Akkrum, Drachtster Boys, ACV en VV Steenwijk maakt de oefenmeester zoveel indruk dat sc Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde het advies krijgt om hem aan te stellen en die kans pakt hij met beide handen aan. De rest is geschiedenis.

Langstzittende trainer ooit

In 1985 krijgt De Haan de mogelijkheid om hoofdtrainer te worden van sc Heerenveen. Hij is de opvolger van Henk van Brussel, die met zijn offensieve speelstijl (‘De Brusselse Kermis’) het publiek op de banken kreeg. De Haan probeert de Friese eerstedivisionist verzorgder te laten voetballen, maar hij is nog te gedreven en krijgt de selectie daardoor onvoldoende mee. Van der Velde ziet dat in en besluit hem te vervangen met de belofte dat hij later een nieuwe kans krijgt.

De Haan werkt op de achtergrond wanneer sc Heerenveen in 1990 voor het eerst in de clubgeschiedenis promoveert naar de Eredivisie. Al na één seizoen keert de club terug naar de Eerste Divisie. Fritz Korbach vertrekt uiteindelijk in 1992, waarna Van der Velde besluit om een nieuwe poging te wagen. Ditmaal blijkt de tijd wel rijp. De Haan loodst Heerenveen in 1993 naar de Eredivisie én de bekerfinale. Tegen het sterrenteam van Ajax gaat zijn ploeg geflatteerd onderuit (6-2), maar Nederland is het erover eens dat de Friezen reclame maken voor de KNVB Beker.

Onder leiding van De Haan blijft sc Heerenveen in het seizoen 1993-1994 in de Eredivisie. Na de dertiende plaats krijgt hij de mogelijkheid om door te bouwen en dat lukt voortreffelijk. De hoogtepunten volgen zich in relatief rap tempo op. Heerenveen doet ervaring op in de Intertoto Cup, bereikt de bekerfinale van 1997 (2-4 tegen Roda JC), wint de kleine bekerfinale van 1998 (3-1 tegen FC Twente) en debuteert officieel in Europees clubverband.

Champions League

De Haan bewijst dat hij in staat is om spelers beter te maken. Onder zijn bewind maken spelers als Tom Sier, Ole Tobiasen, Jon Dahl Tomasson, Ruud van Nistelrooij, Igor Korneev, Jan de Visser en Radoslav Samardzic in de jaren negentig allemaal een toptransfer. Heerenveen investeert de miljoenen zorgvuldig door spelers met potentie aan te trekken. Zo worden Ronny Venema, Arek Radomski, Mika Nurmela en Antony Lurling vanuit de Eerste Divisie opgepikt.

Heerenveen verrast vriend en vijand door in 2000 als tweede te eindigen in de Eredivisie. De pompeblêdenformatie kwalificeert zich daarmee voor de groepsfase van de Champions League. Op het hoogste podium van Europa doet het team aardig mee tegen Valencia, Olympique Lyon en Olympiakos Piraeus, maar het gebrek aan ervaring en een goalgetter blijkt fataal. Heerenveen stunt wel door de Grieken met 1-0 te verslaan en Valencia in Spanje op 1-1 te houden.

In 2002 krijgt De Haan voor het eerst te maken met harde kritiek. Na een beroerde seizoensstart zagen de media aan zijn stoelpoten en het aankondigen van een persconferentie lijkt voldoende te zeggen, maar niet in het Abe Lenstra Stadion. De Heerenveen-supporters scharen zich achter de trainer na de Europese eliminatie tegen National Boekarest en voorzitter Van der Velde maakt op een ingelaste persconferentie duidelijk dat er geen sprake is van ontslag.

Tijdens de zomer van 2003 maakt De Haan bekend dat hij nog één seizoen aanblijft als trainer van sc Heerenveen. In zijn allerlaatste thuiswedstrijd weet de Friese formatie zich te kwalificeren voor de UEFA Cup. Gerald Sibon maakt tegen AZ het winnende doelpunt en rent nadien meteen naar de zijkant om de sympathieke oefenmeester in de armen te vliegen.

Nog één keer hoofdtrainer

De Haan blijft na zijn vertrek in 2004 op de achtergrond betrokken bij sc Heerenveen. Hij gaat verder als bondscoach van Jong Oranje, dat onder zijn leiding twee Europese titels wint en meedoet aan de Olympische Spelen. Ook verlaat hij Nederland om aan de slag te gaan voor Indonesië onder 23 jaar, het Zuid-Afrikaanse Ajax Cape Town en hij is zelfs enige tijd bondscoach van het in Nederland nagenoeg onbekende Tuvalu.

Waar mogelijk blijft De Haan de thuiswedstrijden van sc Heerenveen te bezoeken. Na het opstappen van Dwight Lodeweges keert hij in 2015 als interim-trainer terug in het Abe Lenstra Stadion, maar tot zijn eigen frustratie lukt het niet om er een succes van te maken. Heerenveen is wel de baas in de Friese derby’s tegen SC Cambuur (2-0 en 0-1) en een hartverwarmende persconferentie na de thuiswedstrijd tegen Roda JC maakt eveneens indruk. De Haan sluit zijn trainersloopbaan af als assistent van Sarina Wiegman bij de Nederlandse vrouwenploeg, dat in 2017 het EK in eigen land wint.

 

De tekst op het bord luidt:

Foppe is een Heerenveen-icoon, het noemen van zijn voornaam is voldoende.

CIOS-docent Foppe de Haan (Lippenhuizen, 1943) wordt in 1985 trainer bij sc Heerenveen. De eerste periode is geen succes, de tweede is dat des te meer. In 1993 promoveert sc Heerenveen naar de Eredivisie en bereikt het als Eerste Divisionist de Bekerfinale. Ajax wint de beker, sc Heerenveen verovert de harten van voetbalminnend Nederland.

sc Heerenveen groeit door tot subtopper in de Eredivisie. In 2000 eindigt de club zelfs als tweede en kwalificeert zich voor de Champions League. Latere wereldspitsen Jon Dahl Tomasson, Ruud van Nistelrooij en Marcus Allbäck starten hun carrière onder Foppe.

In 2004 verlaat Foppe sc Heerenveen en wordt met Nederland O21. in 2006 en 2007 Europees kampioen. Na tussenstops bij Indonesië, Ajax Cape Town en Tuvalu, helpt hij sc Heerenveen in 2015 nog een keer uit de brand.

Meer Helden van sc Heerenveen