Anton Dalhuijsen

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Anton Dalhuijsen.

De geboortewieg van Anton Dalhuijsen staat op 23 oktober 1895 in Ferwerderadeel. Hij combineert zijn baan als oliehandelaar met een glansrijke carrière in het voetbal. Dalhuijsen speelt als doeltreffende midvoor maar liefst zeventien seizoenen voor LAC Frisia in Leeuwarden.

Drie noordelijke titels

Na zijn carrière als voetballer gaat Dalhuijsen verder als trainer. Onder zijn leiding weten De Kooij, Drachten, LSC, Oldeborn, FRENO, Gorredijk, GAVC, Achilles en Be Quick allemaal successen te behalen. In 1939 is het tijd voor een volgend hoofdstuk: VV Heerenveen. Dalhuijsen wint het respect van de spelersgroep door middel van zijn vaderlijke doch duidelijke werkwijze.

Dalhuijsen, die in 1940 de Elfstedentocht schaatst, zal bij VV Heerenveen niet de nadruk leggen op het tactische verhaal. De oefenmeester drukt de doelman plus negen veldspelers vooral op het hart om energie te leveren, waardoor de getalenteerde Abe Lenstra het verschil kan maken met zijn individuele klasse. Met de steun van voorzitter Hendrik Huisman krijgt Dalhuijsen het voor elkaar om het elftal te laten swingen.

Overleden in 1945

Onder leiding van Dalhuijsen wint VV Heerenveen in 1942, 1943 en 1944 het Noordelijk kampioenschap. De blauw-witte formatie mag daardoor deelnemen aan de strijd om het landskampioenschap, maar daarin speelt het team nog geen rol van betekenis. Dalhuijsen maakt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog plannen om het elftal verder te smeden, maar op 22 september 1945 overlijdt hij op slechts 49-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longziekte.

De spelersgroep is getuige van zijn uitvaart in Huizum. “Wij zullen in zijn geest verder werken”, laat voorzitter Huisman zich ontvallen. Zonder de succestrainer wint VV Heerenveen nog zes keer de Noordelijke titel, maar verder dan een tweede plaats in het Nederlandse kampioenschap komt de ploeg niet.

De tekst op het bord luidt:

Op 42-jarige leeftijd krijgt Anton Dalhuijsen de leiding over een onervaren talentvolle groep. Hij heeft zijn sporen verdiend bij LAC Frisia en zal in Heerenveen de basis leggen voor de gouden periode.

De trainer staat bekend om zijn vaderlijke benadering van spelers, maar eist op trainingen en wedstrijden een optimale inzet. Hij is tactisch goed onderlegd, maar over de tactiek bij vv Heerenveen is hij duidelijk: ‘We zijn nooit zo bezig met tactiek of spelsystemen. In tactisch opzicht maakt Abe het voor ons wel in orde.’ Onder leiding van Anton Dalhuijsen behaalt Heerenveen drie afdelingskampioenschappen. Hij overlijdt op 49-jarige leeftijd.

Meer Helden van sc Heerenveen