Hendrik Huisman

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Hendrik Huisman.

Hendrik Huisman ziet op 6 november 1903 het levenslicht in Bolsward. In zijn geboorteplaats raakt hij al op jonge leeftijd besmet met het voetbalvirus. Huisman speelt voor het lokale BVC, dat in 1934 fuseert tot CAB. Op dat moment is hij al actief in een nieuwe rol: voorzitter.

Grootste club van het Noorden

In 1937 gaat Huisman aan de slag als waarnemend gemeentesecretaris van Heerenveen. Zijn werkzaamheden op het gemeentekantoor voorkomen niet dat de bestuurder in de voetbalsport actief blijft en eind 1940 heeft hij zelfs een benoeming als voorzitter van VV Heerenveen te pakken. Het zijn roerige tijden door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, maar Huisman gebruikt zijn connecties optimaal door te voorkomen dat de selectiespelers te werk worden gesteld in Duitsland. Ook is hij nauw betrokken bij de opvang van Amsterdamse voetbaltalenten.

Huisman spreekt de ambitie uit om van VV Heerenveen de grootste voetbalclub van het Noorden te maken. Hij lost zijn belofte in. Het Groningse Be Quick domineert in de periode voor diens aantreden, maar na zijn aantreden weet Heerenveen maar liefst negen keer op rij het Noordelijke kampioenschap in eigen voordeel te beslissen. Abe Lenstra is in die jaren de grote ster van het elftal. Ondanks het uitblijven van de landstitel mogen deze jaren worden betiteld als een van de meest succesvolle fases uit de clubgeschiedenis.

In 1947 vertrekt Huisman als voorzitter om burgemeester van Weststellingwerf te worden. Hij laat de club echter niet in de steek en fungeert onder meer als elftalleider, maar de samenwerking komt in 1954 ten einde wanneer de nieuwe clubleiding beslist om akkoord te gaan met het financieel vergoeden van de selectiespelers. Huisman regelt nog 100.000 gulden om het amateurvoetbal te bevorderen en stapt vervolgens op.

Burgemeester in Heerenveen

Ondanks het grote meningsverschil blijft de liefde voor VV Heerenveen groot. Na het vertrek van Lenstra neemt het niveau en de publieke interesse snel af, maar in 1956 keert Huisman alweer terug om de club een helpende hand te bieden. Hij fungeert in de periode tussen 1963 en 1968 als burgemeester van Heerenveen, waar hij op 17 november 1984 ook zijn laatste adem uitblaast.

Huisman is verkozen tot erevoorzitter van VV en sc Heerenveen. Alleen Riemer van der Velde geniet bij de profclub dezelfde eer.

Zie ook:
eretitels van sc Heerenveen

De tekst op het bord luidt:

Een half jaar nadat de Duitsers Nederland hebben bezet, wordt Hendrik Huisman (Steenwijkerwold, 1878, overleden 1952) gekozen tot voorzitter van vv Heerenveen. Bij zijn aanstelling is Huisman ambitieus. Heerenveen moet de sterkste voetbalclub van het Noorden worden. Het blijken geen loze woorden te zijn. Heerenveen wordt negenmaal kampioen van het Noorden en behoort zelfs tot de landelijke top.

In oorlogstijd is Huisman op een andere manier van onschatbare waarde. Dankzij zijn contacten voorkomt hij dat spelers, in het kader van de Arbeitseinsatz, moeten werken. Hij speelt vanuit zijn rol als gemeentesecretaris persoonsbewijzen door aan het verzet. Hendrik Huisman speelt bovendien een belangrijke rol in het evacuatieplan voor de Amsterdamse voetbaltalenten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zijn inzet was van onschatbare waarde, voor sc Heerenveen en het verzet. Vanwege zijn verdiensten is hij benoemd tot erevoorzitter van sc Heerenveen.

Meer Helden van sc Heerenveen