Arnold Bruggink

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Arnold Bruggink.

Arnold Jan Bruggink ziet op 24 juli 1977 het levenslicht in Almelo. Hij sluit zich op jonge leeftijd aan bij amateurclub RKVV STEVO en speelt zich daar in de kijker bij FC Twente. Bruggink doorloopt de jeugdopleiding in Enschede en maakt op zestienjarige leeftijd zijn debuut op het hoogste niveau van Nederland. Na vier seizoenen en meer dan honderd wedstrijden kiest de middenvelder annex aanvaller in de zomer van 1997 voor PSV.

Europese overwintering met Heerenveen

Bij PSV wint Bruggink in de periode 1997-2003 drie landstitels. Na zes seizoenen besluit hij een Spaans avontuur aan te gaan, maar al na één seizoen bij Real Mallorca keert hij terug naar Nederland. De Tukker strijkt neer bij sc Heerenveen. Met vier doelpunten en één assist blijft zijn aandeel in het seizoen 2004-2005 statistisch gezien gering, maar Bruggink blijkt wel degelijk van grote waarde. Met zijn winnende treffer tegen SK Beveren (1-0) schiet hij de Friezen voor het eerst in de geschiedenis naar overwintering in Europa.

In de eerste helft van het seizoen 2005-2006 scoort Bruggink opnieuw amper in Heerenveen-tenue. Zijn waarde neemt zienderogen toe wanneer Klaas-Jan Huntelaar en Georgios Samaras vertrekken uit het Abe Lenstra Stadion. Bruggink maakt zelfs het winnende doelpunt in de UEFA Cup-return tegen het Roemeense Steaua Boekarest (0-1), hoewel dat niet voldoende blijkt om door te stoten als gevolg van de 1-3 thuisnederlaag.

Na twee seizoenen vertrekt Bruggink bij sc Heerenveen. Hij verhuist naar het Duitse Hannover 96 om in 2011 terug te keren bij FC Twente, waar de Tukker een punt zet achter zijn voetbalcarrière. Anno 2023 keert Bruggink hier na een jarenlang dienstverband bij FOX Sports/ESPN terug als technisch directeur.

De tekst op het bord luidt:

Na FC Twente, PSV en Real Mallorca is sc Heerenveen de vierde profclub voor Arnold Bruggink. Aanvankelijk start de tweevoudig international als verdedigende middenvelder, maar als linker aanvaller komen zijn voetballende kwaliteiten beter tot zijn recht. De Tukker is de man van de assist en de voorassist en heeft een fluwelen touch.

sc Heerenveen speelt historische UEFA-Cup wedstrijden tegen VfB Stuttgart (1-0), Benfica (2-4), Dinamo Zagreb (2-2), Newcastle United (2x 1-2), CSKA Moskou (0-0) en Levski Sofia (2-1). In al deze wedstrijden geeft de Tukker act de presence.

Na het vertrek van Klaas-Jan Huntelaar en Georgios Samaras wordt Bruggink de nieuwe spits. Voetballend gaat het steeds beter, Lasse Nilsson voorziet hem van menig assist en de stilist weet daar wel raad mee. Heerenveen wint de play-offs en gaat opnieuw Europa in.

Meer Helden van sc Heerenveen