Lasse Nilsson

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Lasse Nilsson.

Lars (Lasse) Nilsson komt op 3 januari 1982 ter wereld in het Zweedse Borlänge. De zoon van oud-international Thomas Nilsson begint zijn voetbalcarrière bij Islingby IK. Zijn carrière loodst hem vervolgens langs Torsangs IF, IK Brage en IF Elfsborg. De aanvaller speelt zich bij laatstgenoemde club in de kijker bij sc Heerenveen, dat hem in januari 2005 begroet als nieuwe aanwinst.

Pippi Langkous-melodie in Heerenveen

In Zweden geldt sc Heerenveen als de ideale springplank voor voetballers. In navolging van Marcus Allbäck, Erik Edman en Petter Hansson hoopt Nilsson het nationale elftal te bereiken. Gedurende zijn carrière komt de blonde aanvaller niet verder dan twee wedstrijden voor Zweden, maar hij groeit in het Abe Lenstra Stadion wel uit tot smaakmaker. Steevast draait de Friese club de Pippi Langkous-tune na een treffer van Nilsson.

Nilsson tekent in zijn eerste half jaar voor vier doelpunten en twee assists. In zijn tweede seizoen staat hij vooral in de schaduw van Klaas-Jan Huntelaar en Georgios Samaras, maar beide aanvallers vertrekken halverwege het seizoen bij sc Heerenveen. De Zweed pakt zijn verantwoordelijkheid en groeit na de winterstop uit tot dé smaakmaker. Nilsson maakt in totaal twaalf doelpunten in alle competities, waaronder een hattrick tegen ADO Den Haag (3-0) en twee treffers in de finale van de play-offs tegen FC Twente (5-0).

Zijn derde en laatste seizoen in Heerenveen-shirt is zijn absolute hoogtepunt. Nilsson maakt elf doelpunten en fungeert elf keer als aangever, veelal met Afonso Alves als afmaker. In zijn laatste officiële wedstrijd in Friese dienst draagt de Zweed met een doelpunt bij aan de 5-1 overwinning op Feyenoord, waardoor sc Heerenveen zich opnieuw plaatst voor Europees voetbal.

In de zomer van 2007 vertrekt Nilsson naar het Franse Saint-Étienne. De aanvaller slaagt niet in Frankrijk, waarna hij achtereenvolgens de shirts van Aalborg BK, IF Elfsborg, Vitesse, opnieuw Elfsborg en Norrby IF draagt. Begin 2019 zwaait Nilsson hier af als profvoetballer om er in een bestuursfunctie verder te gaan.

De tekst op het bord luidt:

In 2005 komt Lasse Nilsson (Borlange, Zweden, 1982) over van IF Elfsborg. Bij sc Heerenveen legt hij de lat voor zichzelf erg hoog en maakt hij grote stappen. Na het vertrek van Klaas-Jan Huntelaar in de winter van 2005-2006 wordt Nilsson de eerste spits.

Echt los komt hij pas in het seizoen erna als Afonso Alves bij sc Heerenveen komt. Dit duo blijkt een gouden combinatie in de aanval. Nilsson wordt steeds stabieler, is onberekenbaar en frivool. Hij scoort zelf de nodige doelpunten, maar geeft ze ook op een presenteerblaadje aan Alves.

In 2007 vertrekt Nilsson naar het Franse Saint-Etienne. Daar weet hij het verschil niet te maken.

Meer Helden van sc Heerenveen