Bart Hainja

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Bart Hainja.

Amateur in tijdperk na Abe

Bart Hainja ziet op 28 februari 1939 het levenslicht in Heerenveen. Hij is een broer van Henk Hainja, die eveneens de clubkleuren van VV Heerenveen mag verdedigen. Vader Abe geeft zijn zoons uit princiële overwegingen geen permissie om geld te verdienen met het voetbal en dus blijven zij altijd amateur. Bart loopt om die reden zelfs een transfer naar Feyenoord mis, maar de broers piekeren er niet eens over om bezwaar te maken.

Hainja stroomt binnen op een moeilijk moment in de clubgeschiedenis. In de jaren vijftig valt de succesploeg van Abe Lenstra uiteen en het lukt VV Heerenveen niet om dat goed op te vangen. De club valt zelfs terug naar de Tweede Divisie, waarin het evenmin een rol van betekenis speelt. Er komt echter weer schwung in het elftal wanneer spelers als Eise Bosma, de broers Hainja en Sikke Venema de kans krijgen.

Hainja zal zijn geld vooral verdienen in het familie-carosseriebedrijf, dat later onderdeel zal worden van VDL in Eindhoven. Zijn voetbalcarrière blijft kort maar krachtig. De Heerenvener, die nog deel uitmaakt van het Nederlandse amateurelftal, neemt al op 21-jarige leeftijd afscheid op hoog niveau. Hij trapt tijdens zijn studie in Delft nog wel een balletje mee bij HBS, maar Hainja heeft dan al voldoende indruk gemaakt om zich tot Held van Heerenveen te kronen.

De tekst op het bord luidt:

In het tijdperk na Abe voetbalt vv Heerenveen in de tweede divisie. Bart Hainja heeft samen met zijn broer Henk, plezier hoog in het vaandel. Ze weigeren dan ook te spelen voor geld. Bart is groot en sterk en is moeilijk te kloppen in de lucht. Hij scoort makkelijk.

Naast bij Heerenveen speelt hij in het Nederlands amateurelftal. Op 2 april 1960 zit Hainja in een spagaat. Het Nederlands amateurelftal en Heerenveen spelen beide een belangrijke wedstrijd. De één voor deelname aan de Olympische Spelen, de ander voor promotie. Met kunst en vliegwerk neemt hij deel aan beide wedstrijden, helaas zonder resultaat. Hij is hiermee de enige speler in het Nederlands betaald voetbal, die op één dag twee officiële wedstrijden heeft gespeeld.

Meer Helden van sc Heerenveen