Bob Krikke

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Bob Krikke.

Jan Krikke ziet in 1914 het levenslicht in Heerenveen. Dat is geen schrijffout, want zijn ouders geven hem daadwerkelijk de voornaam Jan mee. Op jonge leeftijd raakt hij onder de indruk van een rolprent in het Posthuis Theater en vanaf dat moment leeft hij intens mee met de hoofdpersoon (‘Wilde Bob’). Zijn bijnaam is geboren en vanaf dat moment gaat hij als Bob door het leven.

Smaakmaker tot doorbraak Abe

Als linksbinnen debuteert Krikke op vijftienjarige leeftijd in het eerste elftal van VV Heerenveen. Ook zijn broer Sjoerd groeit uit tot een gewaardeerde speler. In 1937 zijn de gebroeders allebei van de partij wanneer de pompeblêdenformatie promoveert naar de Eerste Klasse. Uitgerekend in die periode krijgt Krikke te maken met de doorbraak van een concurrent: Abe Lenstra. Hij speelt nog even als middenvelder, maar in 1938 komt zijn Heerenveen-periode ten einde.

Krikke werkt in de jaren dertig van de vorige eeuw voor de Rijksbelastingen. Zijn werkgever vraagt hem om te verhuizen en daar geeft hij gehoor aan. Hij strijkt in Valkenswaard neer als deurwaarder en zal nog enkele jaren zijn voetbalkunsten vertonen in Noord-Brabant. Krikke keert na de Tweede Wereldoorlog terug naar Friesland en blijft daar in dezelfde functie werkzaam tot zijn pensioen in de jaren zestig.

Met oud-Heerenveen speelt Krikke nog af en toe zijn wedstrijden. In 1968 is hij zelfs kortstondig voorzitter van VV Heerenveen, waar hij na de afsplitsing met de proftak (sc Heerenveen) opnieuw de voorzittershamer zal hanteren. In 1996 overlijdt Krikke op 82-jarige leeftijd.

De tekst op het bord luidt:

Bob Krikke (Heerenveen, 1914, overleden 1996) ziet het levenslicht als Jan, maar zo noemt niemand hem als hij doorbreekt in het eerste elftal van Heerenveen. Zijn naamsverandering komt in 1925 tot stand, als hij een rolprent ziet in het Posthuis. Hij leeft intens mee met de hoofdpersoon, genaamd Wilde Bob. Zijn bijnaam is geboren.

Op zijn vijftiende debuteert hij in het eerste elftal van Heerenveen als linksbinnen. Hij kan goed voetballen, maar blinkt vooral uit door zijn strijdlust en wilskracht. Zijn carrière bij Heerenveen is noodgedwongen voorbij als hij in 1938 voor zijn werk bij de Belastingdienst wordt overgeplaatst van Friesland naar het Noord-Brabantse Valkenswaard.

Meer Helden van sc Heerenveen