Danijel Pranjic

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Danijel Pranjic.

Danijel Pranjic komt op 2 december 1981 ter wereld in het Kroatische Nasice. De aanvallend ingestelde voetballer begint zijn loopbaan bij het lokale NK Nask. Zijn carrière brengt hem vervolgens via NK Papuk, NK Belisce en NK Osijek bij de grootste club van Kroatië: Dinamo Zagreb. Voor het oog van de Feanfans scoort Pranjic op 2 december 2004 in de UEFA Cup-wedstrijd tegen sc Heerenveen. Hij brengt de stand daarmee op 2-0, maar Ugur Yildirim en Klaas-Jan Huntelaar voorkomen een nederlaag voor de Friezen (2-2).

Sterspeler in Heerenveen

Voorzitter Riemer van der Velde raakt onder de indruk van de kwaliteiten van Pranjic. Trainer Gertjan Verbeek gebruikt de Kroaat aanvankelijk als linksback, maar in de daaropvolgende jaren komt hij vooral op aanvallende posities te staan. Dat wil overigens niet zeggen dat Pranjic in zijn eerste maanden met de handrem speelt. In zijn eerste drie Eredivisie-wedstrijden in het Abe Lenstra Stadion scoort hij tweemaal, waaronder het winnende doelpunt tegen NEC (2-1).

Emotie bij Pranjic (rechtsboven) na de bekerfinale van 2009

Pranjic groeit uit tot een sterspeler van sc Heerenveen. De Kroaat besluit in 2007 zelfs zijn contract te verlengen tot de zomer van 2012, waardoor beide partijen de liefde voor elkaar uitspreken. Uiteindelijk blijft de aanvallend ingestelde middenvelder tot de zomer van 2009 actief voor de Friese club. Pranjic sluit zijn periode in Heerenveense dienst af op de best dankbare manier: het winnen van de bekerfinale tegen FC Twente (na strafschoppen). Na afloop is de emotie duidelijk zichtbaar. Bij de huldiging draagt hij op de schouders van Gerald Sibon de beker het podium op.

Panenka tegen AC Milan

Het meest memorabele moment van Pranjic in Heerenveen-shirt komt op 23 oktober 2008 tot stand. In de UEFA Cup-wedstrijd tegen de Italiaanse topclub AC Milan maakt de Kroaat de eretreffer door à la Panenka te scoren vanaf elf meter. Het is niet de enige strafschop die hij op die manier benut in zijn carrière, maar het is wel de meest gedenkwaardige. Pranjic strijkt na 170 wedstrijden (41 doelpunten) zelf ook neer bij een Europese topclub: Bayern München.

 

Voor Bayern München komt Pranjic tot 85 wedstrijden in alle competities. Zijn periode in Zuid-Duitsland is de kroon op zijn carrière, al zal hij zich nergens zo geliefd voelen als in Heerenveen. De 58-voudig international van Kroatië speelt tussen 2012 en 2021 nog voor Sporting Portugal, Celta de Vigo, Panathinaikos, FC Koper, Anorthosis Famagusta, Agia Napa en Omonia Psevda. Pranjic fungeert bij laatstgenoemde club als speler/trainer.

Pranjic besluit definitief verder te gaan als trainer. Via NK Trnje Zagreb en FK Sloboda Tuzla komt hij in de zomer van 2023 terecht bij zijn huidige werkgever: PO Achyronas-Onisilos.

De tekst op het bord luidt:

Hoog torent hij uit boven de uitzinnige supporters. Stralend zit Danijel Pranjić (Nasice, Kroatië, 1981) op de nek van Gerald Sibon met een Friese vlag om zijn schouders. Boven zijn hoofd blinkt de KNVB Beker. Het is de ultieme bekroning van vier prachtige seizoenen, waaronder dat onvergetelijke hoogtepunt tegen de Italiaanse supersterren van AC Milan. Met een subliem stiftje à la panenka laat de spelmaker vanaf de strafschopstip doelman Dida kansloos.

Pranjić is dankzij zijn loopvermogen en gouden linkerbeen een frequente uitblinker. Steeds opnieuw brengt de nummer 10 met stijlvolle hoogstandjes, doelpunten en passes het Friese publiek in vervoering. Hij wordt niet voor niets tot tweemaal toe door de supporters verkozen tot Speler van het Jaar. Na de gewonnen bekerfinale zijn er Kroatische tranen vanwege het naderende afscheid. Bij Bayern München blijft hij zijn oude liefde koesteren. ‘Heerenveen zit voor altijd in mijn hart.’

Meer Helden van sc Heerenveen