Erik Regtop

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Erik Regtop.

Hendrik Jan (‘Erik’) Regtop ziet op 16 februari 1968 het levenslicht in Schoonebeek. In het Drentse dorp zet hij namens SC Oranje zijn eerste stappen op het voetbalveld. Op zeventienjarige leeftijd maakt de aanvallende middenvelder de overstap naar Ajax, maar na zijn debuut in het eerste elftal weet hij niet door te stoten in Amsterdam. Na een uitleenperiode bij FC Groningen raakt Regtop ook nog eens ernstig geblesseerd.

Goal in bekerfinale

Een beenbreuk zet Regtop zo’n twee jaar buitenspel. Via Telstar krabbelt de Drent weer op, waardoor hij op de radar verschijnt van sc Heerenveen. In Friesland beleefde hij de beste periode uit zijn carrière. “Ik vond het daar geweldig en kijk er met een glimlach op terug. Het leven daar was geweldig in de rust, het was perfect voor me. Ik heb de club voor altijd in mijn hart gesloten”, zo vertelde de middenvelder in 2018 aan ELF Voetbal Magazine.

Ten tijde van de overstap is sc Heerenveen nog een eerstedivisionist. Zijn debuutseizoen is er meteen eentje voor de geschiedenisboeken. Niet alleen helpt hij de manschappen van trainer Foppe de Haan via de nacompetitie naar de Eredivisie, maar ook bereikt men de finale van de KNVB Beker. Regtop produceert in de finale tegen Ajax de gelijkmaker door alert te reageren wanneer doelman Edwin van der Sar een schot niet onder controle krijgt. Ondanks de 6-2 nederlaag is de finale reclame voor sc Heerenveen.

Op het hoogste niveau van Nederland blijft de middenvelder leveren, waardoor zijn aandeel stijgt naar zestig doelpunten in 159 officiële wedstrijden voor sc Heerenveen. Begin 1996 neemt hij afscheid in het Abe Lenstra Stadion. Regtop zal zijn voetbalkunsten nadien vertonen in het buitenland. Na avonturen in Engeland (Bradford City) en Frankrijk (OGC Nice) slijt hij de laatste jaren van zijn loopbaan in Oostenrijk en Zwitserland.

Regtop fungeert in de eindfase van zijn carrière als speler-trainer. Hij blijft in Oostenrijk wonen wanneer hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangt en gaat verder als trainer. In die hoedanigheid doet hij verschillende clubs aan. Sinds de zomer van 2023 werkt Regtop voor FC Besa SG uit Sankt Gallen.

De tekst op het bord luidt:

Het talent van Erik Regtop (Schoonebeek, 1968) valt al snel op. Op zeventienjarige leeftijd haalt Ajax de jonge Drent op, maar tot een doorbraak in Amsterdam komt het niet. Via een aantal tussenstops belandt de rossige linksbuiten in 1992 onder de hoede van Foppe de Haan. Bij sc Heerenveen bloeit hij helemaal op.

In de legendarische bekerfinale tegen Ajax (1993) zet Regtop zijn handtekening onder de 1-1. Vier weken later promoveert sc Heerenveen naar de Eredivisie. Regtop scoort de eerste goal in de beslissende match tegen Fortuna Sittard.

sc Heerenveen ontwikkelt zich tot een vaste waarde in de Eredivisie. Voorin zijn Erik Regtop en Erik Tammer een garantie voor veel doelpunten en geweldige voetbalmomenten.

Meer Helden van sc Heerenveen