Erik Tammer

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Erik Tammer.

Erik Tammer ziet op 29 juni 1969 het levenslicht in Utrecht. De aanvaller speelt achtereenvolgens voor De Meeuwen, Ultrajectum, UVV, Ajax en AZ alvorens hij als goalgetter doorbreekt bij Excelsior. Bij de club uit het Rotterdamse Kralingen speelt Tammer zich in de kijker bij het Portugese Belenenses, maar al na een half jaar keert hij terug naar Nederland. Hij sluit zich dan aan bij sc Heerenveen.

Trefzeker in Heerenveen

Tammer kent een fantastische start in Heerenveen. De Utrechter maakt de gelijkmaker in de KNVB Beker tegen zowel PSV als FC Den Bosch, waardoor hij een cruciaal aandeel opeist in het bereiken van de bekerfinale. Als eerstedivisionist moet de ploeg van Foppe de Haan uiteindelijk een 6-2 nederlaag slikken, maar alsnog is er veel waardering voor het succesvolle bekertoernooi van de Friezen. Heerenveen sluit het seizoen af door de nacompetitie om promotie naar de Eredivisie te winnen. Tammer scoort in de beslissende wedstrijd tegen Fortuna Sittard (2-0) andermaal.

Tammer (midden) voorafgaand aan de bekerfinale van 1993

In de seizoenen 1993-1994 en 1994-1995 eindigt Tammer in de dubbele cijfers namens sc Heerenveen. De pompeblêdenformatie eindigt als dertiende en negende in de Eredivisie. Het zal de opmars blijken naar een vast verblijf op het hoogste niveau, maar zelf besluit hij na tweeënhalf jaar een nieuw avontuur aan te gaan. Via Go Ahead Eagles, Sparta Rotterdam, SC Cambuur en ADO Den Haag komt de profcarrière van Tammer ten einde. Hij speelt daarna nog bijna tien jaar als amateur.

Na zijn voetbalcarrière blijft Tammer in verschillende functies actief binnen de sport. Zo keert hij als scout terug naar sc Heerenveen (2013-2015).

De tekst op het bord luidt:

Als topscorer van Excelsior belandt Erik Tammer via Belenenses (Portugal) in december 1992 in Heerenveen. Samen met maatje Erik Regtop vormt de slanke Utrechter een succesformule in de Friese voorhoede. In het eerste jaar is de bekerfinale een absoluut hoogtepunt. Ajax wint de beker, maar sc Heerenveen verovert de harten van voetbalminnend Nederland. In 1993 wordt het nog mooier als sc Heerenveen naar de Eredivisie promoveert en Tammer de beslissende goal scoort.

In de Eredivisie voelt het team van Foppe de Haan zich als een vis in het water. Tammer heeft een neusje voor de goal en wordt veelvuldig weggestoken door Gerrie Schaap en Leeroy Echteld. Het team is een vriendenploeg en ontwikkelt zich tot een stabiele Eredivisieclub in het linker rijtje. In december 1995 vertrekt Tammer naar Go Ahead Eagles.

Meer Helden van sc Heerenveen