Erik ten Voorde

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Erik ten Voorde.

Erik ten Voorde werd op 14 juni 1968 geboren in Deventer. Hij studeert aan de CIOS in Heerenveen, waar de achttienjarige middenvelder de aandacht trekt van sc Heerenveen-trainer Foppe de Haan. Met de Friezen promoveert hij in 1990 naar de sc Heerenveen. Het avontuur blijft beperkt tot één seizoen, maar in 1993 slaagt het team er opnieuw in om de nacompetitie te overleven en ditmaal lukt het wel om lijfsbehoud veilig te stellen.

In 1993 maakt sc Heerenveen eveneens indruk in de KNVB Beker. In de kwartfinale wint de pompeblêdenformatie na verlenging met 2-1 van PSV, nadat Erik Tammer op aangeven van Ten Voorde de gelijkmaker produceert in blessuretijd. De middenvelder komt eveneens in actie tijdens de finale tegen Ajax (6-2 nederlaag).

Loyale fysiotherapeut

Ten Voorde sluit zijn voetbalcarrière af bij PEC Zwolle en Heracles Almelo. Bij laatstgenoemde club gaat hij aan de slag als jeugdtrainer om vervolgens als fysiotherapeut zijn eerste stappen te zetten in Duitsland. In 1998 keert Ten Voorde terug naar sc Heerenveen, waar hij sindsdien als fysiotherapeut en verzorger actief is. Tot 2003 combineert hij deze zaken met het leiden van de D-pupillen.

De tekst op het bord luidt:

Het is Foppe de Haan die de voetbalpotentie van de CIOS-student herkent en zo debuteert de pas achttienjarige Erik ten Voorde. sc Heerenveen flirt met de Eredivisie. De nacompetitie in 1989 begint goed, maar de SLM vliegtuigramp in Suriname raakt de club in het hart waardoor promotie achterwege blijft. Een jaar later, in 1990, lijkt de nacompetitie na twee nederlagen voorbij, maar na een rollercoaster bereikt sc Heerenveen toch de Eredivisie.

Ten Voorde’s hoogtepunt is het bekeravontuur in 1993. Tegen PSV heeft hij in blessuretijd de assist op Erik Tammer (1-1), waarna Heerenveen PSV in de verlenging verslaat. Daarna is hij basisspeler in de legendarische finale tegen Ajax.

Na zijn actieve spelerscarrière blijft Ten Voorde betrokken bij de club als fysiotherapeut.

Meer Helden van sc Heerenveen