Georgios Samaras

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Georgios Samaras.

Georgios Samaras werd op 21 februari 1985 geboren in Iraklion, de hoofdstad van het Griekse eiland Kreta. Tussen 1994 en 2000 speelt hij in de jeugdopleiding van OFI Kreta. Op zestienjarige leeftijd maakt de aanvaller dankzij een tip aan assistent-trainer Jan de Jonge de overstap naar sc Heerenveen. Friese fans zien tijdens Eurovoetbal voor het eerst een glimp van zijn klasse.

Supersub in Heerenveen

Samaras, die in Heerenveen gezelschap krijgt van vader Giannis, maakt op 26 oktober 2002 zijn debuut in de Eredivisie-wedstrijd tegen Excelsior (2-0 zege). Trainer Foppe de Haan laat hem in de daaropvolgende maanden maar af en toe invallen, maar in drie opeenvolgende wedstrijden laat hij zich gelden door te scoren. Tegen zowel FC Groningen (1-1), PEC Zwolle (2-0) als AZ (5-0) zet de Griekse aanvaller de eindstand op het scorebord.

Samaras sluit het seizoen 2002-2003 af met vijf doelpunten in zestien wedstrijden. In zijn tweede seizoen voor sc Heerenveen zwerft de Griek tussen basis en bank, met opnieuw vijf doelpunten als rendement (34 wedstrijden). De Haan gebruikt hem in 2004-2005 opnieuw vooral als invaller, maar Samaras blijkt goud waard door elf keer te scoren in 37 wedstrijden. Vooral RBC Roosendaal (7-1) moet het ontgelden in de vorm van een hattrick.


Machtige solo tegen FC Groningen

In het eerste seizoen onder Gertjan Verbeek verovert Samaras een basisplaats. Met negen doelpunten en vier assists in 21 wedstrijden blijft de Griek van grote waarde voor sc Heerenveen. Samaras schittert met een wervelende soloactie tegen FC Groningen en maakt er zelfs twee in de thuiswedstrijd tegen Ajax. Na het vertrek van Klaas-Jan Huntelaar moet hij het stokje overnemen als spits, maar juist op dat moment komt Premier League-club Manchester City op de proppen met een miljoenenbod. Na een arbitragezaak gaat voorzitter Riemer van der Velde overstag.

Samaras blijft twee seizoenen actief voor de ambitieuze club uit Manchester. In januari 2008 maakt de aanvaller de overstap naar de Schotse topclub Celtic, waar hij vier landstitels wint. Tussen 2014 en 2018 komt de 81-voudig international van Griekenland uit voor achtereenvolgens West Bromwich Albion (Engeland), Al-Hilal (Saudi-Arabië), Rayo OKC (Verenigde Staten), Real Zaragoza (Spanje) en Samsunspor (Turkije).

Na zijn spelerscarrière keerde Samaras als bestuurder terug naar OFI Kreta.

De tekst op het bord luidt:

Al op zestienjarige leeftijd komt Georgios Samaras (Iraklion, Griekenland, 1985) naar Heerenveen. Amper een jaar later maakt hij zijn debuut. De jonge Griek kent geen vrees en moet het vooral doen met invalbeurten voor Klaas-Jan Huntelaar.

Met zijn wervelende rushes is de makkelijk scorende spits, die voetbalt met een leeuwenhart, geliefd bij de feanfans. Vooral tegen FC Groningen scoort de spits met de wapperende manen makkelijk.

Als Huntelaar in de winter van 2005-2006 naar Ajax vertrekt, lijkt Samaras de nieuwe centrumspits te worden. Maar als Manchester City met de buidel rammelt, is de sympathieke Griek vertrokken. Zijn beste periode kent de 81-voudig Grieks international daarna bij het Schotse Celtic.

Meer Helden van sc Heerenveen