Gerrit Weide

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Gerrit Weide.

Sterkhouder en scout van Heerenveen

Gerrit Weide ziet op 28 september 1944 het levenslicht. Via Alcides maakt de verdediger in 1968 de overstap naar VV Heerenveen. Dat is vooral te danken aan Aktie’67, dat er met een reddingsactie voor zorgt dat het bestuur zich kan versterken met een aantal spelers. Het pakt voortreffelijk uit. In plaats van een dreigend faillissement promoveert de pompeblêdenformatie in 1970 naar de Eerste Divisie door het kampioenschap in de Tweede Divisie te veroveren.

Na zeven seizoenen en 111 wedstrijden zwaait Weide in 1975 af bij VV Heerenveen. De amateur- en proftak splitsen twee jaar later van elkaar af, waardoor de naam sc Heerenveen ontstaat. Jaren later keert hij als jeugdscout terug bij de Friese club en later promoveert hij zelfs tot internationaal scout. Het is mede aan Weide te danken dat Sparta-middenvelder Marten de Roon naar het Abe Lenstra Stadion verhuist.

Weide bewijst ook zijn waarde met een kantoorbaan, het vervoeren van jeufdspelers en andere werkzaamheden. De samenwerking komt echter ten einde wanneer technisch manager Johan Hansma moet vertrekken, waardoor zijn eigen positie verzwakt raakt. Weide besluit op te stoppen en koopt op eigen initiatief een seizoenkaart van sc Heerenveen. Hij blijft voor Team Futuralis, het bedrijf van Hansma, en Ajax speuren naar nieuw potentieel.

De tekst op het bord luidt:

Mede door de inzamelingsactie van Aktie’67 kan de centrale verdediger Gerrit Weide in 1968 worden aangetrokken, samen met Thomas Haan en Herman Hofstra. Het spel wordt beter, maar het is nog niet voldoende om mee te kunnen dingen naar promotie. Dat lukt twee jaar later wel, in 1970 promoveert sc Heerenveen naar de eerste divisie.

Na zijn actieve voetbalcarrière wordt Gerrit Weide jeugdscout van sc Heerenveen. Hij heeft onder meer Marten de Roon gescout.

Meer Helden van sc Heerenveen