Gertjan Verbeek

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Gertjan Verbeek.

De geboortewieg van Gerrit Jan Alfons (‘Gertjan’) Verbeek staat op 1 augustus 1962 in Deventer. Hij groeide op in Enschede, op geringe afstand van het toenmalige Diekman Stadion van FC Twente. Verbeek is op jonge leeftijd al zeer sportief. Als boksen boekt hij de nodige successen, maar uiteindelijk geeft hij de voorkeur aan de voetbalsport. Als amateur is hij actief voor Zuid Eschmarke, ATC ’65 en Achilles ’12.

Buffel in Heerenveen

In 1984 verhuist Verbeek van Overijssel naar Friesland om een CIOS-opleiding te volgen. Rond het trainingscomplex van sc Heerenveen werkt hij in zijn vrije uurtjes aan zijn traptechniek. Dat valt ook voorzitter Riemer van der Velde op, die besluit om de verdediger een kans te geven. Later in zijn carrière krijgt hij te maken met Foppe de Haan als trainer. Aan de NOS zal laatstgenoemde later verklaren: “Hij kon helemaal niet zo goed voetballen en was technisch absoluut niet begaafd. Maar toen we met de Wiel Coerver-oefeningen begonnen heeft hij als een bezetene geoefend, onvoorstelbaar. Daar werd zijn techniek aanmerkelijk beter van.”

Tussen 1984 en 1986 speelt Verbeek zijn wedstrijden voor sc Heerenveen. Binnen de club ontstaat enige weerstand tegen de verdediger, die om die reden neerstrijkt bij Heracles Almelo. Na een jaar keert hij weer terug in Friesland en met succes. Verbeek groeit uit tot een gewaardeerde schakel en kopt in de returnwedstrijd van de nacompetitie de 1-0 tegen de touwen tegen FC Emmen. Heerenveen wint met 2-0, waardoor het voor het eerst in de geschiedenis promoveert naar de Eredivisie.

Heerenveen maakt in het seizoen 1990-1991 één doelpunt te weinig om in de Eredivisie te blijven. De degradatie naar de Eerste Divisie is vervelend, maar twee jaar later keert de club alweer terug op het hoogste niveau en ditmaal permanent. Heerenveen stunt bovendien door in het bekertoernooi PSV uit te schakelen (2-1 na verlenging) en uiteindelijk door te stoten naar de finale, waarin Ajax een geflatteerde 6-2 overwinning boekt.

Ook succesvol als trainer

Verbeek stopt in 1994 als voetballer. Hij is dan al enige tijd werkzaam als jeugdtrainer en besluit definitief voor het trainersvak te kiezen. Foppe de Haan haalt hem als assistent-trainer terug bij de eerste selectie, waardoor hij mede aan de basis staat van de razendsnelle ontwikkeling van sc Heerenveen. Het ultieme hoogtepunt volgt in 2000 wanneer de Friezen als nummer twee van Nederland de groepsfase van de Champions League bereiken. Hierin weet de ploeg vier punten te pakken.

Na het seizoen 2000-2001 neemt Verbeek afscheid van sc Heerenveen. Hij keert terug naar Heracles Almelo, waar hij de kans krijgt om hoofdtrainer te worden. Van der Velde heeft hem dan al min of meer toegezegd dat hij met voldoende bagage een serieuze kans maakt om De Haan op te volgen. De voorzitter besluit woord te houden en stelt hem met ingang van de zomer van 2004 aan als eindverantwoordelijke.

Verbeek boekt grote successen met sc Heerenveen. Onder zijn leiding weet de Friese club viermaal op rij Europees voetbal af te dwingen en tweemaal lukt het om te overwinteren in Europees verband. Heerenveen maakt zelfs 88 Eredivisie-doelpunten in zijn vierde seizoen als hoofdtrainer, maar desondanks besluit de clubleiding om zijn aflopende contract niet te verlengen. Met de Noor Trond Sollied wil men een ambitieuze koers inslaan.

Onder leiding van Sollied wint sc Heerenveen in 2009 de TOTO KNVB Beker. Onderweg schakelt men onder meer Feyenoord uit (0-3), dat kort daarvoor Verbeek heeft ontslagen als hoofdtrainer. Heerenveen wint in diezelfde periode ook de competitiewedstrijd van de Rotterdamse club (3-1). Het is veelzeggend dat zowel de Friese als Rotterdamse aanhang massaal diens naam scanderen in het Abe Lenstra Stadion.

Verbeek staat na zijn ontslag bij Feyenoord achtereenvolgens aan het roer bij Heracles Almelo, AZ, 1. FC Nürnberg, VfL Bochum, FC Twente, Adelaide United en Almere City. Met de Alkmaarse club wint hij de KNVB Beker. Verbeek zal gaandeweg steeds meer afscheid nemen van het trainersvak door vooral als ESPN-analist zijn brood te verdienen.

De tekst op het bord luidt:

Als verdediger wordt krachtmens Gertjan Verbeek (Deventer, 1962) vaak met succes naar het front gestuurd. In de finale van de nacompetitie in 1990 scoort hij op typerende wijze: een keiharde kopbal. sc Heerenveen promoveert naar de Eredivisie.

Al vroeg richt de Friese Twent zich op het trainersvak, sinds 1986 is hij trainer van diverse jeugdteams. Direct na het beëindigen van zijn spelerscarrière wordt hij assistent van Foppe. Als Foppe vertrekt, is Verbeek de logische opvolger.

Onder Verbeek is sc Heerenveen een sterke subtopper en boekt historische overwinningen met prachtig voetbal op onder andere Heracles (9-0, 7x Alves) en Vitesse (7-0). Elk jaar volgt plaatsing voor de UEFA Cup waarin voetbalgeschiedenis wordt geschreven: VfB Stuttgart (1-0), Levski Sofia (2-1) en Europese overwintering in 2005 en 2006.

Meer Helden van sc Heerenveen