Hakim Ziyech

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Hakim Ziyech.

Hakim Ziyech werd op 19 maart 1993 geboren in Dronten. Hij maakte deel uit van een groot gezin (negen kinderen), maar op tienjarige volgde een grote klap: zijn vader overleed aan MS. Naar eigen zeggen kon Ziyech het in die periode niet opbrengen om te voetballen. Toch slaagde de Nederlandse Marokkaan er via Reaal Dronten en ASV Dronten in om de aandacht van sc Heerenveen te trekken. In 2007 werd hij toegevoegd aan de Friese jeugdopleiding.

Smaakmaker in Abe Lenstra Stadion

Onder leiding van Marco van Basten debuteerde Ziyech op 2 augustus 2012 in de hoofdmacht van sc Heerenveen. In de voorronde Europa League-wedstrijd tegen Rapid Boekarest (4-0 overwinning) mocht de aanvallende middenvelder starten en prompt stond hij met een assist aan de basis van de openingstreffer van Filip Djuricic. Ziyech speelde ook mee in de return op Roemeense bodem en de eerste competitiewedstrijd tegen NEC, waarna hij enige tijd uit beeld verdween.

Ziyech speelde acht officiële wedstrijden voor sc Heerenveen in het seizoen 2012-2013. In zijn optiek had Van Basten meer vertrouwen moeten schenken, maar in het daaropvolgende seizoen brak hij alsnog door in het Abe Lenstra Stadion. Met elf doelpunten en tien assists in 36 wedstrijden werd Ziyech door de Feanfans uitgeroepen tot Speler van het Jaar. Heerenveen eindigde vlak achter PSV als vijfde, maar ging in de play-offs om Europees voetbal ten onder door toedoen van AZ.

 

Met twee doelpunten in twee wedstrijden begon Ziyech sterk aan het nieuwe Eredivisie-seizoen. Hij kreeg zelfs een massaal applaus na zijn wissel tegen Feyenoord (1-1), maar de aanvallende middenvelder besloot niet in te gaan op een aanbod van de Rotterdammers. In plaats daarvan gaf Ziyech zijn jawoord aan FC Twente, dat zo’n drieënhalf miljoen euro neertelde in Heerenveen. In ruim twee jaar tijd groeide hij uit tot dé ster van de Grolsch Veste (34 doelpunten en dertig assists).

Ziyech schitterde tussen 2016 en 2020 voor Ajax. Hij won drie prijzen in Amsterdam (landstitel, KNVB Beker en Johan Cruijff Schaal) en bereikte de halve finale van de Champions League. Ziyech verdiende voor ruim veertig miljoen euro een overstap naar de Engelse topclub Chelsea. Met The Blues won hij de Champions League, het WK voor clubs en de Europese Supercup, maar een onomstreden status in Londen bleef uit. Wel voegde hij in 2022 een nieuw hoogtepunt toe aan zijn carrière: de vierde plaats op het WK.

In de zomer van 2023 maakte Ziyech de overstap naar Galatasaray.

De tekst op het bord luidt:

Hakim Ziyech (Dronten, 1993) volgt vanaf 2004 zijn opleiding in de voetbalacademie van sc Heerenveen, waarin hij één van de grote talenten is. In 2012 maakt hij zijn debuut in het eerste elftal onder trainer Marco van Basten.

De Marokkaans-Nederlandse middenvelder speelt in totaal 46 wedstrijden voor sc Heerenveen, waarin hij dertien doelpunten maakt. Na sc Heerenveen belandt hij via FC Twente bij Ajax. Zijn volgende halte is de Engelse topclub Chelsea. Met die club wint hij de Champions League, de Wereldbeker voor clubs en de Europese Supercup.

Meer Helden van sc Heerenveen