Marco van Basten

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Marco van Basten.

De geboortewieg van Marco van Basten stond op 31 oktober 1964 in Utrecht. Vader Joop van Basten was zelf ook profvoetballer en volgde zijn voetbalcarrière op de voet. Deze loopbaan leidde hem langs EDO, UVV, Elinkwijk (jeugd), Ajax en het Italiaanse AC Milan. In Amsterdamse dienst maakte Van Basten 152 doelpunten in alle competities, waar hij voor de Italiaanse grootmacht 49 keer doel wist te treffen. Door blessureleed moest San Marco voortijdig stoppen.

Van Basten bouwde een indrukwekkende erelijst op als voetballer, waaronder zes landstitels en tweemaal de Europacup I/Champions League. In 1988, 1989 en 1992 werd hij uitgeroepen tot beste speler van Europa (de voorloper van de Ballon d’Or). Het meest in het oog springende succes is echter het winnen van het EK van 1988 met het Nederlands elftal. Van Basten schoot tegen de Sovjet-Unie de beslissende 2-0 tegen de touwen met één van de mooiste doelpunten ooit gemaakt.

Twee jaar Heerenveen

Na zijn indrukwekkende voetbalcarrière besloot Van Basten aan de slag te gaan als trainer. Na Jong Ajax (2003-2004), het Nederlands elftal (2004-2008) en Ajax (2008-2009) komt hij enige tijd zonder baan te zitten. Groot is dan ook de verrassing wanneer Johan Hansma in 2012 belt namens sc Heerenveen. De toenmalig technisch directeur strikt Van Basten als opvolger van Ron Jans. Van Basten debuteert met een 4-0 overwinning op het Roemeense Rapid Boekarest in de voorrondes van de Europa League.

Het debuutseizoen van Van Basten als trainer van sc Heerenveen is niet indrukwekkend te noemen. De Friezen vliegen door toedoen van Molde FK al tijdens de kwalificatieronde uit de Europa League en eindigen op een teleurstellende achtste plaats in de Eredivisie. Een verzachtende omstandigheid is dat Van Basten in de eerste transferzomer meteen zijn complete voorhoede verliest (Bas Dost, Oussama Assaidi en Luciano Narsingh). Met Alfred Finnbogason komt er wel een nieuwe goalgetter naar Heerenveen.

Finnbogason maakt achtereenvolgens 24 en 29 doelpunten voor sc Heerenveen. In zijn tweede contractjaar schiet de IJslander zijn team naar de vijfde plaats op de ranglijst, maar in de play-offs gaat het mis door toedoen van AZ (3-0 uit, 1-0 thuis). Het is een pikant tweeluik, aangezien Van Basten op dat moment reeds heeft getekend in Alkmaar. Een succesvolle overstap blijft echter uit. San Marco krijgt toenemende twijfels over het trainersvak en keert nog even terug als assistent-trainer, maar stapt uiteindelijk permanent op.

Van Basten keert na zijn AZ-periode alleen nog terug als assistent-bondscoach van het Nederlands elftal. Hij gaat vooral aan de slag als voetbalanalist.

De tekst op het bord luidt:

Heerenveen is wereldnieuws als drievoudig Europees en tweevoudig Wereldvoetballer van het jaar Marco van Basten in een bomvolle persruimte gepresenteerd wordt als hoofdcoach van sc Heerenveen. Zelfs het Italiaanse La Gazetta dello Sport bericht erover.

De resultaten onder ‘San Marco’ zijn wisselvallig en dat vreet aan hem. Een achtste plaats in het eerste jaar is niet des Van Bastens. Een vijfde plaats in het tweede jaar is prima. De voormalige wereldspits laat jeugdspelers Hakim Ziyech, Daley Sinkgraven, Bilal Bacaçıkoglu en Joost van Aken debuteren en Alfreð Finnbogason schiet onder zijn leiding uit alle hoeken en standen 59 keer raak. In de zomer van 2014 vertrekt Van Basten naar AZ.

Meer Helden van sc Heerenveen