Henk van Brussel

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Henk van Brussel.

Henk van Brussel werd op 12 juni 1936 geboren in Rijssen. Als speler kwam hij achtereenvolgens uit voor Go Ahead Eagles, Zwolsche Boys en De Graafschap. Van Brussel keert terug naar Deventer, waar hij namens Koninklijke UD en Daventria zijn eerste stappen zet als voetbaltrainer. Go Ahead Eagles is de logische vervolgstap.

De Brusselse Kermis

Van Brussel loodst Rohda Raalte in 1979 naar het algeheel amateurkampioenschap van Nederland. Zijn werkwijze maakt indruk op sc Heerenveen, waar hij in november 1980 aan de slag gaat als hoofdtrainer. De Friese club is op dat moment een bescheiden club in de Eerste Divisie. Van Brussel probeert de schwung in het elftal te krijgen door middel van strijdlust en aanvallend voetbal. Het Heerenveen-publiek staat eindelijk weer op de banken en De Brusselse Kermis is een feit.

 

Tot 1985 blijft Van Brussel werkzaam bij sc Heerenveen. Promoveren doet hij niet met de Friezen, maar decennia later zijn de Heerenveen-supporters hem nog altijd niet vergeten. Van Brussel, die op 7 oktober 2007 tijdens een vakantie in Turkije overleed aan de gevolgen van een hartaanval, mag dan ook niet ontbreken in De Helden van Heerenveen. Hij was overigens ook nog trainer van De Graafschap, FC Groningen en Heracles Almelo.

De tekst op het bord luidt:

Als supporters veertig jaar na dato nog beginnen te glimlachen bij het horen van de naam Van Brussel en dan ‘Och ja, de Brusselse Kermis’ mompelen, dan weet je dat die Henk van Brussel (Rijssen, 1936, overleden 2007) een fenomeen was.

De voormalige voetbalprof vindt dat voetbal voor het publiek wordt gespeeld. Er wordt hard gewerkt en de bal mag niet naar achteren worden gespeeld. Aanvallend voetbal op zijn Engels: de Brusselse Kermis. Het publiek vindt het prachtig en de toeschouwersaantallen groeien.

sc Heerenveen bereikt in 1981 en 1982 de nacompetitie. Beide keren is het drie keer spektakel op Sportpark Noord en beide keren weten de Friezen net niet te promoveren.

Meer Helden van sc Heerenveen