Henny Jonkman

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Henny Jonkman.

Hendrik Luitzens (‘Henny’) Jonkman ziet het levenslicht op 10 maart 1919 in Oranjewoud. Zijn ouders verbieden hem om te voetballen door astmatische bronchitis, maar dankzij een leugentje om bestwil slaagt hij erin om als keeper aan te sluiten bij de voetbalclub uit Katlijk. Hij krijgt uiteindelijk toestemming om te blijven voetballen en maakt op dertienjarige leeftijd de overstap naar VAC uit Oranjewoud. Als zestienjarige aanvaller maakt hij zijn debuut in de eerste selectie.

Zeventien jaar Heerenveen

In 1936 verdwijnt VAC als voetbalclub. VV Heerenveen profiteert ondanks de rivaliteit optimaal en haalt Jonkman binnen. Aanvankelijk sluit de aanvaller aan bij het tweede elftal, maar trainer Syd Castle besluit de productieve midvoor al snel te promoveren naar de eerste selectie. Jonkman groeit uit tot een belangrijke kracht en draagt met tien competitietreffers bij aan de promotie naar de Eerste Klasse in 1937.

Jonkman zal in totaal vijftien seizoenen de clubkleuren van VV Heerenveen verdedigen. Hij scoort ruim 275 keer voor de pomplêdenformatie, waar Abe Lenstra de meest in het oog springende teamgenoot is. Na een conflict in 1940 neemt Jonkman zelfs de aanvoerdersband van hem over en die status zal hij behouden tot zijn afscheid in 1952. Hij wint negen keer de Noordelijke titel met Heerenveen, maar de landstitel blijft uit.

Na zijn afscheid als voetballer blijft Jonkman actief voor de voetbalclub. Hij is zelfs enige tijd bestuurder, maar stapt in die hoedanigheid op wanneer de club besluit om semiprofessioneel te worden. Jonkman kiest voor een maatschappelijke carrière door het onderwijs in te gaan en overlijdt op 27 mei 1982 op 63-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

De tekst op het bord luidt:

Abe Lenstra is de ster van de ploeg, Henny Jonkman (Oranjewoud, 1919, overleden 1982) de gerespecteerde aanvoerder. Twaalf jaar lang is hij de leider. Zestien jaar speelt hij bij de pompeblêdenformatie voor hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangt.

De aanvaller is lang en kan hoog springen. Een wapen in lucht, maar hij kan ook uitstekend schieten. Bij een vrije trap doet hij dat met een zakdoek in zijn hand, als een soort stressballetje. Standaard neemt hij die mee het veld in, achter in zijn broekje. Het lijkt te werken gezien zijn doelpunten. In totaal is hij 277 keer trefzeker.

Meer Helden van sc Heerenveen