Igor Korneev

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Igor Korneev.

Igor Korneev komt op 4 september 1967 ter wereld in de Russische hoofdstad Moskou. De aanvallende middenvelder speelt in zijn geboortestad voor zowel Spartak als CSKA Moskou alvorens hij zijn geluk besluit te beproeven op de Europese velden. Via Espanyol strijkt Korneev, ook wel als Kornejev geschreven, neer bij één van de grootste clubs ter wereld: FC Barcelona. Hij werkt hier samen met trainer Johan Cruijff en teamgenoten als Ronald Koeman, Pep Guardiola, Gheorghe Hagi, Romario en Hristo Stoichkov.

Stunttransfer naar Heerenveen

Riemer van der Velde tracht als voorzitter van sc Heerenveen meermaals om een stunt tot stand te brengen. Het lukt hem niet om Cruijff aan te stellen als hoofdtrainer, maar in 1996 slaagt hij er wél in om Korneev op te halen bij FC Barcelona. In no-time groeit Korneev uit tot een publiekslieveling. De Feanfans genieten van zijn jaloersmakende techniek, waarmee hij veelvuldig aan de basis staat van een (doeltreffende) aanval.

Korneev speelt 47 officiële wedstrijden voor sc Heerenveen en scoort daarin twaalf keer. De bekerfinale van 1997 moet de bekroning worden, maar ondanks zijn gelijkmaker slaagt de Friese club er niet in om de favorietenrol waar te maken tegen Roda JC (2-4 nederlaag). Korneev keert die zomer terug naar De Kuip om zich aan te sluiten bij Feyenoord. Met de Rotterdamse club wint hij de landstitel van 1998 en de UEFA Cup van 2002.

NAC Breda is zijn laatste club als profvoetballer. Het blijft beperkt tot een kortstondig verblijf. Op bezoek bij sc Heerenveen mag Korneev maar dertien minuten invallen, maar ondanks de 0-2 achterstand belonen de fans in het Abe Lenstra Stadion hem met een staande ovatie. Korneev blijft behouden voor de voetbalwereld door verschillende functies te bekleden. Zo fungeert hij als assistent-bondscoach bij Rusland onder Guus Hiddink.

De tekst op het bord luidt:

Het is misschien wel de grootste stunt van Riemer van der Velde. Eind februari 1996 contracteert de voorzitter op aanraden van Johan Cruijff de Russische spelmaker Igor Korneev (Moskou, 1967). De 28-jarige aanvallende middenvelder is voor Barcelona een jaar eerder nota bene nog trefzeker in de Champions League. En nu ineens staat hij daar in het pompeblêdenshirt: stoere kaaklijn, haar tot op de schouders, BATAVUS op de borst.

Korneev is ijdel, trots en op een hoogtijdagen een excellente regisseur. Een absolute publiekslieveling dankzij zijn fluwelen techniek en jaloersmakend spelinzicht. Tegen RKC controleert de Rus een lange bal eens zo perfect dat de feanfans juichen van verrukking. Tragisch genoeg blijft de ultieme bekroning uit. In de verloren bekerfinale van 1997 geeft de vedette nadrukkelijk niet thuis.

Meer Helden van sc Heerenveen