Jan de Visser

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Jan de Visser.

Het leven van Jan de Visser begint op 1 januari 1968 in Hoorn. Zijn voetbalcarrière gaat van start bij Zwaluwen ’30. Via Hollandia speelt de middenvelder zich in de kijker bij AZ, waar hij zijn debuut maakt als profvoetballer. De Visser komt drie seizoenen uit voor het eerste elftal van de Alkmaarders.

Sterkhouder in Heerenveen

De Visser verhuist in 1991 naar sc Heerenveen. Op dat moment speelt de Friese formatie nog in de Eerste Divisie, maar onder voorzitter Riemer van der Velde en trainer Foppe de Haan zal de club in ruim tien jaar tijd uitgroeien tot een subtopper van formaat. Tot zijn vertrek medio 1999 is De Visser getuige van een aantal fraaie hoogtepunten, waaronder de promotie van 1993 en het winnen van de kleine bekerfinale tegen FC Twente in 1998.

Met sc Heerenveen bereikt De Visser tweemaal de finale van de KNVB Beker. Ajax (1993) en Roda JC (1997) blijken te sterk voor de Friezen, maar het tekent wel de groei van de Friese club. Na de verloren finale van 1997 maakt een groot aantal selectiespelers zich uit de voeten. De Visser is één van de sleutelspelers die de club wel trouw blijft. Uiteindelijk vertrekt hij in 1999 met 322 officiële wedstrijden (28 doelpunten) achter zijn naam.

Na acht seizoenen verhuist De Visser naar landskampioen Feyenoord. Uitgerekend in zijn eerste seizoen in Rotterdam-Zuid eindigt sc Heerenveen hoger op de ranglijst (tweede), maar in 2002 boekt hij het grootste succes uit zijn voetbalcarrière: de UEFA Cup-winst met Feyenoord. Na 65 officiële wedstrijden voor de topclub zet De Visser een punt achter zijn voetbalcarrière om als spelersmakelaar terug te keren binnen de sport.

 

De tekst op het bord luidt:

Nadat Heerenveen in 1991 is gedegradeerd naar de eerste divisie, komt Jan de Visser (Hoorn, 1968) bij de club. De linkermiddenvelder groeit al snel uit tot een vaste waarde. Als in de zomer van 1997 maar liefst veertien spelers vertrekken, besluit De Visser te blijven, samen met Jeffrey Talan, Johan Hansma en Hans Vonk.

Twee jaar later vindt hij het dan toch tijd om te vertrekken, naar Feyenoord. Dit wordt geen succes. In 2002 hangt De Visser zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Hij gaat verder als spelersmakelaar.

Meer Helden van sc Heerenveen