Jan Lenstra

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Jan Lenstra.

Jan Lenstra komt op 28 april 1919 ter wereld in Heerenveen. In november 1920 worden Mindert Jans Lenstra en Janke Suierveld opnieuw ouders van een zoon: Abe Lenstra. Tussendoor zal in Het Friese Haagje een nieuwe voetbalclub worden opgericht onder de naam Athleta, dat na een naamsverandering en een afsplitsing tussen profs- en amateurs de voorloper blijkt van het hedendaagse sc Heerenveen.

Ook broer Jan blinkt uit

Jan en Abe Lenstra doorlopen allebei de jeugdopleiding van Heerenveen. Abe blijkt de meest getalenteerde voetballer, maar zijn oudere broer blijkt eveneens van grote waarde voor het elftal. Jan komt uiteindelijk in de achterhoede te staan (voornamelijk rechtsback) en blijkt uitstekend in staat om zijn tegenstanders uit te schakelen. Hij combineert zijn strijdlust en defensieve taken met een uitstekende passing.

Heerenveen wint negen opeenvolgende Noordelijke kampioenschappen met de broers Lenstra in de gelederen. De Friezen mogen daardoor strijden om het landskampioenschap, maar de laatste stap van het succesverhaal blijft ondanks de legendarische 6-5 overwinning op Ajax uit. Waar broer Abe besluit om naar Enschede te verhuizen voor de laatste jaren van zijn indrukwekkende carrière, daar stopt Jan op 32-jarige leeftijd op het vertrouwde Sportpark Noord in Heerenveen.

Lenstra, die één keer de voorlopige selectie van het Nederlands elftal haalt, verhuist in de jaren vijftig naar Zaandam door zijn nieuwe baan bij Bruynzeel. Op 17 december 2010 sterft de broer van Ús Abe op 91-jarige leeftijd in een verzorgingstehuis in Zaandam. Het Abe Lenstra Stadion zal hij maar één keer bezoeken, maar ruim honderd jaar na zijn geboorte verkiezen Feanfans hem wel tot één van de honderd Helden van sc Heerenveen.

De tekst op het bord luidt:

De broer van, zo gaat Jan Lenstra (Heerenveen, 1919, overleden 2010) door het leven buiten Friesland. Maar in de provincie weet men wel beter. Zo sierlijk als zijn een jaar jongere broer was hij niet, maar ook hij is van onschatbare waarde voor de voetbalclub uit zijn geboorteplaats.

Hij begint in de voorhoede naast Abe, maar komt uiteindelijk achterin te spelen. Daar groeit hij uit tot een van de sterkhouders in de ploeg. Hij weet een man uit te schakelen, maar kan ook van waarde zijn in de opbouw door zijn goede techniek. Na negen opeenvolgende Noordelijke kampioenschappen zet hij op 32-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière.

Meer Helden van sc Heerenveen